Linkovi

Dovedena u pitanje bezbednost vakcine protiv raka grlića materice


Centri za kontrolu bolesti preporučuju da sve devojčice, starije od 11 godina, budu vakcinisane protiv raka grlića materice. To je bolest od koje umiru četiri hiljade žena godišnje. Medjutim, dve nove studije, upravo objavljene u časopisu Američkog medicinskog udruženja, pokreću sve više pitanja o bezbednosti tih vakcina.

To je dilema za milione roditelja širom Amerike. Da li da vakcinišu svoje ćerke protiv seksualno prenosivog virusa koji može da uzrokuje rak grlića materice.

Gardasil, vakcina koja se daje tri puta tokom šest meseci, bio je veoma reklamiran. Do sada, više od 7 miliona Amerikanki je dobilo injekcije Gardasila. U studiji je međutim ustanovljeno više od 12 hiljada medicinskih problema posle vakcinacije. Većina od njih su umereni - kao što su vrtoglavica, glavobolja i nesvestica. Ali tu je i više od sedam stotina ozbiljnih medicinskih problema uključujući stvaranje krvnih ugrušaka, imunološke poremećaje i 32 smrtna slučaja.

„To su početni izveštaji. Ne možemo da utvrdimo uzročno-posledičnu vezu kod većine ovih žena, osim da naznačimo medicinska stanja koja su možda doprinela ili izazvala njihovu smrt ili loše ishode“, kaže lekarka Sara Feldman.

Većina lekara koje poznajem prestala je da daje vakcinu zbog bezbednosti“, ističe ginekolog Žan Moric.

Kao ginekolog, doktor Moric ima uvid u smrtonosne efekte raka grlića materice. On je i otac 11- godišnje devojčice.

„Odlučio sam da ona ne bude vakcinisana. Dok ne budem znao više, jednostavno mislim da nije vredno rizika. Rak grlića meterice je teško oboljenje, ali ako žena radi testove jednom godišnje, rizik od dobijanja te bolesti je ravan nuli. Ali, ja jednostavno ne poznajem vakcinu“.

Doneti odluku o vakcinaciji sve je teže za mnoge roditelje i pedijatre.

Mislim da nemamo dovoljno informacija ili podataka da bismo bili u stanju da samouvereno kažemo da će vakcina sprečiti rak grlića materice“, zaključuje doktorka Sara Feldman.

XS
SM
MD
LG