Linkovi

Da li se američka privreda oporavlja?


Velikoprodajne cene u SAD su u prošlom mesecu pale devet desetina procenta i bile rekordnih 6,8 odsto ispod nivoa pre godinu dana. Pad cena smanjuje strepnje od inflacije i povećava verovatnoću da će nadležni za američku ekonomiju zadržati niske kamate. Ekonomisti su u međuvremenu i dalje podeljeni u pogledu odgovora na pitanje da se li se američka privreda oporavlja ili ne, s obzirom na to da su ekonomski indikatori pomešani.

Dok ekonomisti razmatraju brojke, ekonomija se za većinu Amerikanaca svodi na cijene u prodavnicama. Arijen Meter nije dovoljno stara da bi pohađala časove ekonomije, ali će nešto naučiti o njoj tokom kupovine sa majkom, Meri Džejn.

Šta misliš o ovim ruksacima? Na rasprodaji su.”

Prema najnovjim podacima, prodaja školske opreme zabilježila je pad od 7, 7 odsto, odnosno prosječna porodica troši 46 dolara manje nego prošle godine.

"Nivo poverenja potrošača je isti kao tokom najgorih recesija početkom 1980-tih. Potrošnja jednostavno nije kakva bi trebalo da bude”, naglašava ekonomista Dajen Svonk.

Okončan je i petomjesečni rast indeksa na Vol Stritu. Dau Džons je juče zabilježio pad od gotovo 2 odsto, najveći tokom jednog dana od drugog jula. Analitičari ističu da je razlog pada to što rezultati mnogih kompanija u drugom kvartalu nisu bili zasnovani na prodaji.

"Profiti su definitivno bili rezultat smanjivanja i ukidanja troškova, a ne prodaje robe”, smatra ekonomista Deniz Šul.

Podaci o nezaposlenosti pokazuju da je prošlog mjeseca izgubljeno gotovo četvrt miliona radnih mjesta. Procenat zaplijenjene imovine je rekordno visok, dok je izgradnja kuća neočekivano pala prošlog mjeseca za jedan odsto. Veliki broj ekonomista međutim i dalje ističe da su Sjedinjene Države tehnički izašle iz recesije.

“Vodoći ekonomski indikatori, koji nagovještavaju stanje ekonomije, rasli su tri mjeseca uzastopno. Zbog toga mnogi ekonomisti govore da je recesija okončana i da se trenutno oporavljamo”, kaže investicioni strateg Liz En Sonders.

Prema novim podacima Sekretarijata za finansije, broj odobrenih kredita u 22 najveće banke, koje su dobile finansijsku pomoć, bio je međutim manji za više od jedan odsto u junu, peti mjesec uzastopno.

XS
SM
MD
LG