Linkovi

Pakistan uhapsio glavnog predstavnika Talibana


Pakistanski funkcioneri navode da su bezbednosne snage uhvatile glavnog predstavnika Talibana u operaciji u blizini granice sa Avganistanom. Navodi se da je Maulvi Omar zarobljen na plemenskom području Molmand, na severoistoku zemlje, koje je središte vojnih aktivnosti.

Omar je bio predstavnik pakistanskog Tehrik-i-Talibana i bliski saradnik vođe Talibana Bejtule Mehsuda, koji je navodno poginuo početkom ovog meseca u američkom raketnom napadu.

Lokalna pakistanska TV stanica i agencija Asošijeted pres, izveštavaju da je Omar potvrdio da je Mehsud zaista ubijen. Taliban je više puta demantovao da je Mehsud poginuo, tvrdeći da je bolestan. Mehsud se okrivljuje za talas napada širom Pakistana, uključujući ubistvo bivše premijerke Benazir Buto 2007. godine.

Pakistanska policija navodi da je ove nedelje zarobljen i Kair Sejfula, jedan od komandanata ekstremista. Armija je započela višemesečnu kampanju sa ciljem da otera talibanske ekstremiste iz Doline Svat i sa okolnih područja na severozapadu zemlje. Nadležni kažu da je to područje uglavnom očišćeno od ekstremista i da vojnici nailaze samo na džepove otpora.

XS
SM
MD
LG