Linkovi

Napadi na međunarodne snage u Avganistanu


Najmanje 16 osoba je poginulo, a više od 50 povrijeđeno u nizu napada na međunarodne snage i službenike Ujedinjenih nacija u Avganistanu, samo dva dana uoči predsjedničkih i lokalnih izbora, saopštili su avganistanski zvaničnici.

Dva avganistanska radnika Svjetske organizacije, pripadnik NATO snaga i najmanje pet civila, poginuli su kada je samoubica uletio automobilom bombom u međunarodni vojni konvoj na autoputu istočno od Kabula. Talibanski ekstremisti preuzeli su odgovornost za taj napad. U napadu bombaša samoubice na biračko mjesto u južnoj pokrajini Uruzgan, poginuli su četiri vojnika i dva civila. Na istoku zemlje poginula su dva američka vojnika, nakon što je njihovo vozilo naletjelo na bombu. U prijestonici, raketa je pala blizu predsjedničke rezidencije, ali nije bilo žrtava.

Taliban je najavio da će poremetiti izbore, čija vjerodostojnost bi mogla da bude dovedena u pitanje zbog slabog odziva. Uoči izbora u četvrtak, već postoje dokazi o izbornoj prevari i korupciji. BBC prenosi da je otkriveno da se u Kabulu prodaju glasački listići, dok je plemenski starješina na sjeveru zemlje kazao da su mu ponuđene hiljade dolara u zamjenu za veći broj glasova.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Avganistan, Kaj Ejde, kazao je da očekuje nepravilnosti, koje po njegovom mišljenju, ne bi trebalo da ugroze vjerodostojnost izbora. Koalicione snage u međuvremenu najavljuju prekid ofanzive tokom glasanja i preduzimanje samo neophodnih mera za zaštitu građana.

Mekejn u Avganistanu

Američki senator Džon Mekejn je zatražio da se u Avganistan uputi više američkih vojnika, naglasivši da bi udvostručenje broja marinaca u pokrajini Helmand na jugu te zemlje, moglo da dovede do "znatno većeg uspeha".

Bivši predsednički kandidat, koji je u dvodnevnoj poseti Avganistanu zajedno sa članovima delegacije američkog Kongresa, rekao je da su predstojeći izbori ključni događaj, ali da Sjedinjene Države ne favorizuju nijednog od kandidata. Delegacija se sastala i sa marincima u pokrajini Helmand, u kojoj američke i avganistanske snage vode veliku ofanzivu.

Istovremeno, general Stenli Mekristal, komandant snaga Sjedinjenih Država i NATO-a u Avganistanu, radi na reviziji ratne strategije u Avganistanu.


XS
SM
MD
LG