Linkovi

Kim razgovarao sa predsednicom "Hjundaija"


Severnokorejski državni mediji prenose da se vođa Kim Džong Il sastao sa predsednicom južnokorejske grupacije „Hjundai“. Hjun Džeong-jun je doputovala u Pjongjang prošlog ponedeljka da bi zatražila oslobađanje radnika „Hjundaija“ koji je pritvoren na Severu od marta.

Severnokorejske vlasti su ga oslobodile u četvrtak, a Hjun je produžila svoj boravak u Severnoj Koreji s očiglednom namerom da se sastane sa Kimom, koji se retko sreće sa istaknutim pojedincima sa Juga. Zvanična severnokorejska agencija je saopštila da je Kim imao srdačan razgovor sa Hjun i da joj je priredio ručak, na kojem su bili i članovi njene delegacije. Navodi se i da je Hjun predala Kimu poklon. Predsednica „Hjundaija“ je ranije izrazila želju da razgovara sa Severom o oživljavanju zajedničkih projekata koji su stali zbog međukorejske zategnutosti, među kojima su izgradnja jednog industrijskog kompleksa i planinskog odmarališta na Severu.

Takođe danas, Severna Koreja je oštro kritikovala predstojeće američko-južnokorejske vojne vežbe. Zvanična agencija navodi da je vojni zvaničnik rekao da će Pjongjang, ukoliko mu Vašington i Seul zaprete nuklearnim oružjem, uzvratiti na isti način. Američke i južnokorejske snage treba sutra da počnu godišnje kompjuterski simulirane ratne vežbe, a Severna Koreja ističe da su takvi manevri priprema za invaziju.

XS
SM
MD
LG