Linkovi

Nestašice vode na Zapadnoj obali


Suša je već petu godinu zaredom pogodila Izrael i palestinske teritorije što znači da će nestašice vode biti posebno izražene na Zapadnoj obali gde se dostupni izvori vode, koje dele Izraelci i Palestinci, sve više iscrpljuju. Svetska banka je nedavno objavila da Izraelci dobijaju 4 puta više vode po glavi stanovnika od Palestinaca na Zapadnoj obali što je posledica neuspelog mirovnog procesa i nemogućnosti palestinskih vlasti da izgrade bolju infrastrukturu. Jedna palestinska porodica u selu Rafat na Zapadnoj obali je primer toga kako se stanovništvo nosi sa nestašicama vode.

Petnaest članova Rafat porodice žurno skupljaju svaku kapljicu svake srede, pre nego što česme presuše na nekoliko dana. Intifar Sabre Mahmud Abu Hasan žuri da umesi hleb za ovu sedmicu.

Sredom se kupamo, peremo odeću, sudove, kuvamo, puštamo vodu u toaletu. Ovo je osnovna ljudska potreba.“

Njena porodica živi iznad planinskog područja sa izvorima vode koje Palestinci dele sa Izraelom i jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali. Izveštaj Svetske banke pokazuje da prosečan Izraelac dobija 4 puta više vode nego prosečan Palestinac i upozorava na nadolazeću katastrofu. Za Intifarinog oca, koji je farmer, katastrofa je već stigla.

Vode više nema, sve je suvo. Sve je pokvareno. Nema više ničega. Dođite, pogledajte!“

U obližnjem selu Katana vode nema već danima. Zbog česme, koja je povezana sa izvorom, ljudi dolaze sa razdaljine od više kilometara. U Izraelu je u toku kampanja za štednju vode, ali napori da se voda sačuva, u poređenju sa Zapadnom obalom, ne mogu se porediti. Izraelski zvaničnici kažu da pokušavaju da pomognu stanovnicima Zapadne obale radeći sa Jordanom na projektu kanalisanja vode od Crvenog do Mrtvog mora.

„Imali bi, naravno, desalinizovanu vodu. U celom regionu postoji manjak vode, posebno u Jordanu i na palestinskim teritorijama“, kaže izraelski vicepremijer Silvan Šalom.

Neki upozoravaju da je ovaj plan skup i da bi mogao da naruši prirodnu sredinu. Kod Palestinaca, problemi sa lokalnim vlastima i druge prepreke usporavaju infrastrukturne projekte. U međuvremenu, Intifar Sabre Mahmud Abu Hasan i njena porodica pokušavaju da izađu na kraj sa lošom situacijom.

„Pokušavamo da pazimo kako trošimo vodu, da štedimo. Šta možemo?“

Za sada, Intifarina porodica nema izbora sem da spremi sudove za dane kada zna da će biti vode.

XS
SM
MD
LG