Linkovi

Policija i aktivisti preispituju borbu protiv dječje prostitucije u SAD


Policija i organizacije za zaštitu ljudskih prava traže nove načine za borbu protiv dječje prostitucije u Sjedinjenim Državama. Ti napori zasnivaju se na stavu da bi maloljetne prostitutke trebalo tretirati kao žrtve, a ne kriminalce.

"Uvijek sam se osjećala kao kriminalac, nikada kao žrtva. Žrtve ne služe kazne u zatvoru, već idu na terapiju", kaže Tanja, koja je još kao djevojčica bila prisiljena da se prostituiše.

Ona je jedna je od preko 100.000 djece i mladih žena, koje su žrtve trafikinga u Sjedinjenim Državama, pokazuju podaci Federalnog istražnog biroa. Američka policija je početkom godine, u akciji protiv trafikinga sprovedenoj u 29 saveznih država, uhapsila oko 50 podvodnika i stotine žena, te 48 djevojčica-prostitutki. Često nema druge opcije za pomoć tim mladim ženama, kaže specijalni agent FBI-ja Patrik Frensen:

"Nemamo gdje da ih smjestimo. Moramo da ih optužimo za kriminalno djelo, prije nego što možemo da im pomognemo".

Ta akcija samo je istakla izazov s kojim se policija suočava, kada pokušava da spase djecu koja se bave prostitucijom. Iako žele da ih izbave iz opasnih situacija, izjednačavanje sa zločincima može da im nanese sramotu. Kada dijete nekoliko puta pobjegne od kuće, postoji velika šansa da će završiti na ulici i biti prisiljeno na prostituciju. Veliki broj maloljetnih prostitutki takođe su žrtve prethodnog seksualnog zlostavljanja.

Borba protiv seksualne trgovine glavni je prioritet policije okruga Montgomeri, u blizini Vašingtona. Policijski poručnik Robert Bolesta nadgleda jedinicu odgovornu za taj zadatak. Njegov odsjek, kad god je to moguće, koristi alternativna rješenja kad je riječ o djeci koja su žrtva trgovine ljudima.

"Ako su ta djeca žrtve trafikinga, pruža im se određena pravna i druga zaštita. Mi ćemo ih spasiti iz takve situacije i nećemo ih optužiti za prostituciju", kaže Bolesta.

Identifikacijom glavnih kriminalnih elemenata, policija može da se usredsredi na spasavanje ugroženih djevojčica. Bolesta naglašava da su njegovi istražitelji prošli posebnu obuku, zasnovanu na istragama sprovedenim širom zemlje, kako bi prepoznali slučajeve u kojima su djeca prisiljena na prostituciju.

"Kada pojedinac ne posjeduje legalna dokumenta. Ukoliko neko uvijek prevodi za njih ili kada ne mogu da se slobodno kreću".

Sudbina djece, koja su prisiljena da prodaju svoja tijela na američkim ulicama, bila je tema pretresa na Kapitol Hilu, gdje su borci za zaštitu ljudskih prava tražili od Kongresa više sredstava za borbu protiv trafikinga i za pomoć mladim žrtvama.

"Ta su djeca žrtve. Riječ je o ropstvu 21. vijeka. Ona nisu u mogućnosti da pobjegnu. Podvodnici koji ih iskoriste, pa odbace su zločinci, kao i oni koji ih štite. Tu djecu treba spasavati, a ne hapsiti", rekao je Erni Alen, direktor Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Brojni policajci i aktivisti za zaštitu žrtava seksualne trgovine saglasni su da bi za sprečavanje te vrste vrste zločina trebalo ukinuti potražnju, odnosno uhapsiti one koji plaćaju za seksualne usluge.

XS
SM
MD
LG