Linkovi

Američki senator Džim Veb sastao se sa Aung San Su Ći


Američki senator Džim Veb sastao se danas u Burmi sa opozicionom liderkom, Aung San Su Ći, neposredno posle razgovora sa vojnim komandantom i šefom države Tan Šveom.

Tokom posete, Veb je izdejstvovao oslobađanje američkog državljanina Džona Jetaua osuđenog na sedam godina zatvora, zato što je preplivao jezero i domogao se kuće Aung San Su Ći. Vebova kancelarija je danas izdala saopštenje u kojem se navodi da će senator iz Virdžinije izvesti gospodina Jetau iz Burme vojnim avionom, koji sutra putuje u prestonicu Tajlanda, Bankok.

Veb je prvi član američkog Kongresa koji je doputovao u Burmu u zvaničnom svojstvu, za poslednjih više od deset godina. On je prvi američki funkcioner, koji se sastao sa burmanskim liderom, generalom Šveom. Njegova poseta pada nekoliko dana pošto je vojni sud u Burmi produžio kaznu kućnog pritvora za Aung San Su Ći18 meseci, zbog navodnog kršenja bezbednosnih zakona. I Bela kuća i Stejt Department navode da senator Veb nije nosio nikakvu poruku američkog predsednika Baraka Obame.

XS
SM
MD
LG