Linkovi

Povećana zabrinutost za Obaminu bezbednost


Oštra polemika o zdravstvenoj zaštiti povećala je i zabrinutost u pogledu bezbjednosti samog predsjednika, koji se i ranije suočavao sa prijetnjama brojnih ekstremnih grupa.

Policija je juče, ispred federalne zgrade u Los Anđelesu, okružila čovjeka za koga se sumnja da je prijetio predsjedniku. Nekoliko sati kasnije, policajci su bili primorani da upotrijebe suzavac kako bi ga uklonili. Riječ je o još jednom slučaju koji je, kako mnogi ističu, dio uznemirujuće tendencije.

“Mislim da nije samo riječ o ljudima koji su mentalno oboljeli. Oni predstavljaju istinsku reakciju, odnosno bijes protiv predsjednika Obame”, kaže Mark Potok iz pravnog centra "Southern Poverty".

Žestoka debata o zdravstvenoj zaštiti samo je doprinijela izuzetno negativnoj kampanji protiv američkog predsjednika. Konzervativni voditelj Raš Limbou uporedio je logo plana Bijele kuće o reformi zdravstvene zaštite sa nacističkim simbolom.

Obamin logo za zdravstvenu zaštitu mnogo liči na nacističku svastiku”.

Internet je preplavljen aluzijama da je Obama Hitler, socijalista ili rasista.

Vjerujem da je čovjek rasista”, kazao je još jedan konzervativni voditelj Glen Bek.

Tajna služba je do danas razotkrila najmanje tri zavjere za atentat na predsjednika, povezane sa grupama koje zagovaraju superiornost bijele rase. Strahovanja za Obaminu bezbjednost dodatno je pojačao incident u Nju Hempširu, kada se ispred srednje škole u kojoj je Obama govorio, pojavio čovjek sa isturenim poluautomatskim pištoljem.

Veoma je stresno kada je predsjednik na otvorenom. Mislim da oni stvarno strahuju da bi nešto moglo da mu se dogodi”, istakao je Bred Geret, bivši pripadnik FBI-aja.

Prema novim izvještajima nevladinih organizacija broj ekstremnih grupa, sličnih onima koje su doprinijele talasu domaćeg terorizma 1990-ih, naglo je porastao nakon što je američki predsjednik preuzeo položaj. Sada koriste youtoube, muziku i internet kako bi regrutovali nove članove i širili mržnju i strah.

“Mislim da je predsjednik u stvari podstakao strah među velikim brojem bijelih Amerikanaca da na neki način gube svoju zemlju”, naglašava Potok.

XS
SM
MD
LG