Linkovi

Sećanje na preminulog gitaristu Lesa Pola


94-godišnji legendarni gitarista i pionir u snimanju muzike, Les Pol, umro je juče u bolnici u Vajt Plejnu u državi Njujork, od posledica zapaljenja pluća. Poznat kao virtuoz na gitari, Les Pol je svojim izumima zauvek promenio zvuk popularne muzike.

Les Pol je bez pomoći drugih promenio pravac u kome se kretala muzika kada je sagradio prvu električnu gitaru sa punim telom i otkrio novi način snimanja glasa i instrumentalne muzike. Zbog toga su ga neku zvali „čarobnjakom iz Vokašoa,“ po svom rodnom mestu, u Viskonsinu.

Još u detinjstvu voleo je da eksperimentiše sa elektronikom, dok je sa svega 10 godina svirao kantri muziku u lokalnom restoranu. U trinaestoj je sam sagradio opremu za radio stanicu i uređaj za snimanje zvuka. Svirao je sa kantri bendovima putovao Amerikom, pa je čak bio voditelj jednog radijskog programa u Čikagu.

Kada se početkom 1940-tih preselio u Kaliforniju, Les je počeo da eksperimentiše sa električnom gitarom, koju je sagradio od komada punog drveta. Takođe je izumeo tehniku višekanalnog snimanja radi bogatijeg zvuka.

Svi pronalasci Lesa Pola, kao i njegov stil sviranja na gitari, uveli su trajne promene u muzičkoj industriji. Ta nova tehnika briljantno je primenjena u hitu "How High the Moon", koju je snimio sa tadašnjom suprugom, pevačicom Meri Ford.

Tokom 1950-ih on Meri su imali još nekoliko hitova, kao što su "Vaya Con Dios", "Mockin' Bird Hill" i "The World is Waiting for the Sunrise“.

Kao afirmisani muzički izumitelj, Les Pol je dobio ponudu da učestvuje u izgradnji čuvenih muzičkih studija Capitol Records, u Holivudu, u kojima su prvi put snimane ploče sa visokom vernošću reprodukcije. Ta studija su poznata u svetu po visokom kvalitetu zvuka, i u njima su snimale zvezde kao što su Frenk Sinatra, Barbara Strajsend, Ela Ficdžerald i Džudi Garland.

Sa drugim legendarnim gitaristom, Četom Atkinsom, snimio je album "Čester and Lester", na kome su kombinovali Atkinsov kantri i Polov džez. Za taj album dobili su Gremi nagradu za najbolji kantri duo 1976.

Pol Les je uvršten u Listu najveličanstvenijih rokenrola i mnoge druge liste najboljih muzičara.

Tokom svoje 75-godišnje karijere stekao je 22 zlatne ploče. Les Pol, čarobnjak električne gitare, umro je u četvrtak, u 95. godini.

XS
SM
MD
LG