Linkovi

Dženeral Motors počeo prodaju na internetu


Internet gigant eBay se udružio sa Dženeral Motorsom kako bi zajedno poboljšali prodaju i možda čak i promenili način na koji se kupuju automobili. Većina prodavaca GM-ovih četvorotočkaša u Kaliforniji učestvuje u pilot programu koji je počeo pre nekoliko dana. Predstavnici automobilskog giganta kažu da pokušavaju da pronađu nove načine da dođu do mušterija.

Za potrošače koji ne vole da dođu u izložbeni prostor kako bi odabrali novi automobil Dženeral Motors i eBay našli su drugi način kupovine. Potpredsednik eBay-a za motorna vozila Rob Česni kaže da kupci sada mogu iz svog doma da pazare automobil:

„Po prvu put kupci će moći da vide virtualni izložbeni prostor Dži-Em-ovih kalifornijskih prodavaca.“

Česni kaže da će zajednički sajt Dži-Em-a i eBay-a omogućiti korisnicima da izaberu boju, dodatne uređaje i pregovaraju o ceni i načinima plaćanja bez potrebe da razgovaraju licem u lice sa prodavcem:

„Sve će moći da urade iz svoje fotelje.“

Pilot program počinje samo mesec dana pošto je Dženeral Motors neuobičajeno brzo izašao iz procesa proglašenja bankrotstva uz obećanje da će ponovo postati profitabilan. Menadžment Dži-Em-a, koji je nekada bio najveći svetski proizvođač automobila, sada veruje da je internet prodaja deo strategije za izlazak iz krize. Prodavac automobila Inder Dosandž je iznenađen što se ovo nije ranije dogodilo:

„Osoba koja želi da pogleda Fordove i Dži-Em-ove modele osećaće se udobnije ako sa nama može da pregovara iz udobnosti svoje sobe.“

U Dženeral motorsu kažu da partnerstvo sa eBay-om treba da učini proces kupovine automobila manje komplikovanim i prilagođenijim kupcu. Oko 200 prodavnica automobila u Kaliforniji učestvovaće u eksperimentu koji će trajati do 8. septembra. Ako novi način prodaje da zadovoljavajuće rezultate, u eBay-u kažu da bi program mogli da prošire i na druge savezne države.

XS
SM
MD
LG