Linkovi

Bezbednost najveći problem uoči izbora u Avganistanu


Avganistanci kasnije ovog meseca izlaze na druge prededničke izbore u zemlji od zbacivanja Talibana sa vlasti 2001.godine. Najveća briga i dalje je bezbednost, jer talibanski pobunjenici pooštravaju napade sa ciljem da poremete izbore. Vašington se nada da će izbori biti dovoljno uverljivi kako bi pomogli Avganistancima da okončaju rat u svojoj zemlji.

Napad Talibana u ponedeljak na vladine zgrade u pokrajinskoj prestonici još je jedan znak da su pobunjenici rešeni da poremete predstojeće izbore. Dvojica policajaca i trojica napadača su poginuli u tom incidentu. Funkcioneri navode da je eskalirajuće nasilje esktremista imalo za cilj obeshrabrenje glasača da izadju na birališta. Da bi se osigurala njihova bezbednost, NATO trupe i avganistanska armija sprovode operacije protiv Talibana, kaže brigadni general NATO-a Erik Tremblej.

Osiguraćemo primenu bezbednosnih mera kako bi se osujetila ta pretnja. Postoje i druge pretnje poput samoubilačkih bombaških napada i sličnih stvari.“

Medjutim, umešanost medjunarodne zajednice navodi neke Avganistace da dovedu u pitanje legitimnost izbora. Neki od njih čak veruju da će strane sile izabrati pobednika. Demokrata Džon Keri, koji je na čelu Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom, odbacuje tu ideju.

Medjunarodna zajednica je zbilja neutralna i tako i treba da bude. Ja stoga vidim ovo kao avganistanske izbore, na kojima učestvuju Avganistanci za Avganistance.“

Ako izbori ne budu vidjeni kao uverljivi, senator Keri priznaje da bi moglo biti problema:

„Moglo bi doći do nasilja, nesposobnosti da se vlada zemljom.

I mada je sve nepopularniji, predsednik Hamid Karzai je favorit medju otprilike 40 kandidata. Izgleda da mu, njegov bivši ministar inostranih poslova Abdula Abdula, pruža jak izazov. Još jedan vodeći kandidat je bivši ministar finansija Ašraf Gani. I mada ankete o javnom mnjenju ukazuju da Karzai vodi, bar jedna anketa ukazuje da on možda neće imati dovoljno glasova da izbegne drugi krug izbora. Avganistanski lider je kritikovan zbog neodlučnosti i neefikasnosti. Ukoliko ponovo pobedi na izborima, analitičari poput Antonija Kordesmana su pesimistični povodom budućnosti Avganistana:

Ukoliko on pobedi, to će biti izbori na kojima su gradjani verovatno legitimno glasali. Medjutim, u osnovi, činjenica da Karzai ume da posegne za korumpiranim ljudima, kako bi dobio gomilu glasova u osnovi znači da se mora postaviti pitanje: da li će on biti izabran na legitimnim izborima? Odgovor je neće.“

Medjutim, drugi predstojeće izbore vide drugačije. Američki ambasador, Karl Ajkenberi, kaže da ove izbore moramo posmatrati iz odredjene perspektive:

„Avganistan je najmladja demokratija na svetu. Jer sve starije demokratije, kad se osvrnu na svojih prvih nekoliko izbora, navode da su oni bili kritični za institucionalizaciju demokratije medju njihovim stanovništvom.“

U medjuvremenu, uprkos preprekama, kandidati nastavljaju da vode žustru predizbornu kampanju, jer se izbori 20 avgusta približavaju.


XS
SM
MD
LG