Linkovi

Umro legendarni gitarista i pronalazač Les Pol


Legendarni pronalazač, gitarista i umetnički izvođač, Les Pol, umro je od komplikacija u vezi sa zapaljenjem pluća, u 95. godini.

Les Pol je napravio revoluciju u muzici kada je četrdesetih godina prošlog veka konstruisao prvu električnu gitaru sa punim telom, odnosno bez rezonantne šupljine. 1952. njegova firma Gibson gitar kompani počela je da proizvodi gitaru Les Pol.

U intervjuu za Glas Amerike, 2007. godine, Pol je rekao kako u to vreme nije shvatao da je pionir na tom polju, ali da je znao da ta "određena stvar" za kojom je tragao nije nigde mogla da se nabavi. On je primetio da je gitara sada najrasprostranjeniji instrument u svetu, dok je u njegovom detinjstvu to bio klavir.

Muzej veličanstvenih u rokenrolu saopštio je kako se "slobodno može reći da rokenrol kakav poznajemo ne bi postojao bez njegovog pronalaska." Gitare sa njegovim imenom koristile su takve zvezde roka kao što su Erik Klapton, Edi Van Hejlen i Džimi Pejdž. Gitara tipa Gibson Les Pol i dalje je među najbolje prodavanim i mnogi muzičari je smatraju za najbolju.

Les Pol je rođen 1915. kao Lester Vilijam Polfus, u malom gradu Vokašo (Waukesha), u državi Viskonsin. On je takođe bio jedan od pionira u snimanju zvuka i razvio je razne tehnike, kao što je simultano snimanje na više kanala, eho dilej i overdabing (overdubbing), odnosno nasnimavanje jednog preko drugog kanala.

On i njegova supruga u to vreme, Meri Ford, bili su popularan izvođački duet i imali mnoge hitove, kao što su Vaja kon dios i Koliko je visoko mesec.

Dobitnik mnogih muzičkih nagrada Gremi, Les Pol je uvršten u Listu najveličanstvenijih rokenrola, kao i u Nacionalnu listu pronalazača. Bio je dobitnik i mnogih drugih priznanja, a 2007. godine predsednik Džordž Buš mlađi dodelio mu je Nacionalnu medalju za dostignuća na polju umetnosti.

XS
SM
MD
LG