Linkovi

Kompanija pronašla način da smanji troškove zdravstvenog osiguranja


Dok američke vlasti raspravljaju o zdravstvenom osiguranju i o tome koji je najbolji način da što veći broj Amerikanaca dobije zdravstvenu zaštitu, direktori velikih kompanija se bore sa visokim izdacima za osiguranje zaposlenih i nastoje da sami pronadju najbolja rešenja.

Većina Amerikanaca zna da je „Safeway“ lanac samousuluga. Ali, izvršni direktor Stiv Bard ne shvata ozbiljno samo prodaju namirnica. On kaže da je 70 odsto troškova za zdravstvenu negu rezultat određenog načina ponašanja i da ima plan koji nagrađuje one koji se zdravo hrane. Bard je izgradio teretanu poslednje generacije u sedištu kompanije u Kaliforniji, a u kafeteriji se služe samo zdravi obroci. Menadžeri „Safeway-a“ i drugi zaposleni koji nisu članovi sindikata plaćaju manje za zdravstveno osiguranje ako redovno proveravaju krvni pritisak, težinu i nivo holesterola. Nepušači plaćaju manje od pušača, a Bard kaže da je plan pravičan:

„Mi smo prosto pratili biznis model osiguranja automobila.“

Prema tom modelu, vozači koji su dobro vozili u prošlosti plaćaju manje za zdravstveno osiguranje od vozača koji su pravili greške u vožnji. Bard kaže da njegov plan za Safeway dopušta zaposlenima da sami odaberu kako će živeti:

Oni će živeti sa posledicama odluka koje naprave.“

25 hiljada radnika Safeway-a je pristupilo novom programu. Mnogi od njih, uključujući Erika Vorda, podržavaju nova rešenja:

„Morate motivisati ljude da bi bili spremni da promene svoje ponašanje.“

Mnogi su to već učinili. Džo Čiti je počeo bolje da se hrani i da vežba – on je izgubio 18 kilograma:

„To me je nateralo da počnem da razmišljam o tome šta radim sebi na duge staze, kao i da obratim pažnju na to kako izgledam,“ kaže Čiti.

Otkad je počeo da primenjuje novi program Bard kaže da su troškovi Safeway-a za zdravstveno osiguranje ostali isti, dok su kod drugih kompanija skočili i do 40 odsto:

„Poenta svega je da razviješ program u kom se savesno ponašanje vrednuje i moći ćeš da finansiraš osiguranje onih koji ne uživaju zdravstvenu zaštitu.“

Ovo je svakako opcija za one koji raspravljaju o zdravstvenom osiguranju u Americi u kojoj je rekordnih 47 miliona ljudi neosigurano.
zc

XS
SM
MD
LG