Linkovi

Pentagon traži da dodatne savezničke trupe ostanu u Avganistanu


Nekoliko članica NATO-a povećalo je svoje vojne kontingente u Avganistanu radi pojačanja bezbednosti za vreme predsedničkih izbora, očekujući pri tom da će posle tog događaja trupe biti vraćene kućama. Međutim, sekretar za štampu Pentagona, Džef Morel, apelovao je juče na te zemlje da te vojnike zadrže u Avganistanu i posle izbora 20. avgusta.

„Svakako se nadamo da će zemlje, koje su uputile dodatne trupe, pre njihovog povratka ponovo razmotriti stvari i odlučiti da ih zadrže duže u cilju unapređenja bezbednosne situacije,“ rekao je Morel.

Jedan zvaničnik Pentagona je procenio da su saveznici poslali između pet i šest hiljada vojnika, dodajući da američki zvaničnici traže od tih zemalja da ih zadrže u Avganistanu.

Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts i drugi visoki zvaničnici više puta su apelovali na saveznike da pošalju dodatne snage i ukinu ograničenja na vrste njihovog angažovanja. Prema podacima Pentagona, ukupan broj američkih vojnika u Avganistanu iznosi 62,000, a ostalih zemlja oko 39,000, uključujući ove dodatne snage za obezbeđivanje izbora. Međutim, mnogim vojnicima NATO saveza nije dozvoljeno da učestvuju u borbenim operacijama, čak i u područjima zahvaćenim nasiljem.

Ove nedelje, najviši komandant NATO-a u Avganistanu, general Stenli Mekristal je u intervju za list Vol strit džornal rekao da su snage Talibana „u ovom trenutku veoma agresivan neprijatelj“, i da njegove trupe moraju da zaustave sadašnji „zamah“ i „inicijativu“ Talibana. General je taj zadatak nazvao „veoma teškim“.

Nekoliko civilnih eksperata, koje je general Mekristal pozvao da pomognu u proceni situacije, preporučilo mu je da zatraži dodatna američka pojačanja. Broj američkih vojnika u Avganistanu je već dvostruko veći nego prošle godine, pa su neki zvaničnici, uključujući sekretara za odbranu Gejtsa, izrazili nespremnost za to. Zvaničnici Pentagona pak ukazuju da analiza situacije koju radi general Mekristal, još nije okončana i da neće biti objavljena pre idućeg meseca.

XS
SM
MD
LG