Linkovi

Agenti za nekretnine specijalizuju se za prodaju „ekoloških kuća“


Stručnjaci za nekretnine kažu da izgradnja ekološki prihvatljivih zgrada koja je počela kada su cene energenata poskupele nije posustala u vreme ekonomske krize. Dok vlasnici i građevinari nastavljaju potragu za manjom potrošnjom energije i načinima da se smanje troškovi, nova vrsta agenata za nekretnine pronašla je priliku da dobro zaradi.

Majkl Kifer, agent za nekretnine, objašnjava klijentu kako su novi stanovi bolji po pitanju očuvanja životne sredine:

„Materijali koje ste ranije imali priliku da vidite imaju dosta plastike u sebi. Ovo su isključivo reciklirani beton i staklene flaše.“

Kifer objašnjava da su svi uređaji u kuhinji prošli probu Energy Star-a kojom je utvrđeno da ispunjavaju uslove koje postavlja Agencija za zaštitu životne okoline i Sekretarijat za energiju što znači da će računi za struju biti manji, a budući vlasnici će pomoći i u očuvanju životne sredine. Kifer je jedan od agenata za nekretnine koji su licencirani za prodaju ekoloških stambenih objekata i radi u Vašingtonu:

„Mnogi klijenti sa kojima razgovaram žele da saznaju više o efikasnoj potrošnji energije, zdravom dizajnu zgrada i šta mogu da očekuju od budućeg doma.“

Kifer je svoju licencu za posao ekološkog agenta za nekretnine dobio od firme „EcoBroker International“ koja je za taj posao obučila više od 5000 ljudi u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama, koja ima 1,2 miliona članova, započela je sopstveni ekološki program prošlog novembra. Njihov predstavnik za štampu Endi Norton kaže da su reakcije izuzetno pozitivne:

„Kursevi koje držimo širom zemlje su skoro svi popunjeni i do kraja ove godine Nacionalna asocijacija predviđa da će blizu 4 hiljade agenata za nekretnine proći obuku, što je mnogo više nego što je očekivano.“

Dok cene nekretnina padaju zbog recesije stručnjaci upozoravaju da ekološki domovi koštaju više od tradicionalnih. Ali mnogi budući kupci poput Kima Korbeta Najta nisu pokolebani dodatnim troškovima.

„Definitivno bih potrošio više novca kako bih pomogao u očuvanju životne sredine. Pa da, platio bih nešto veću cenu,“ kaže Najt.

Licencirani agenti za nekretnine mogu da pomognu kupcima da zamene stare uređaje koji troše previše energije. Set Garland je kupio svoju 100 godina staru kuću u Vašingtonu 2007. preko Majkla Kifera. On je zamenio uređaje, prozore, toalete i izolaciju novim elementima koji troše manje energije i pogodniji su za očuvanje životne sredine. Garland kaže da mu je Kifer puno pomogao i da je razlika u računima primetna:

„U poređenju sa komšijama koji imaju slične kuće mi u toku najhladnijeg zimskog meseca plaćamo trećinu njihovih troškova. Čuli smo da neki troše 500 dolara mesečno da zagreju kuće, a mi plaćamo oko 150 dolara.“

Garland kaže da će na duge staze biti na dobitku jer će povratiti novac koji je investirao u renoviranje. Stručnjaci u ovoj oblasti kažu da je recesija naterala ljude da razmišljaju kako da smanje utrošak energije i da objekti koji su efikasniji u tom pogledu imaju veću potražnju na tržištu. U međuvremenu, očekuje se da će se potražnja za profesionalnim agentima za nekretnine koji su se opredelili za ovu oblast porasti.

XS
SM
MD
LG