Linkovi

Ševi volt imaće potrošnju od jedan litar na sto kilometara


Američki automobilski gigant, Dženeral Motors, saopštio je da će njegov dugo najavljivani model na hibridni benzinsko-električni pogon, ševi volt, imati potrošnju od samo jednog litra benzina na sto kilometara. Volt bi trebalo da se pojavi u prodaji iduće godine.

Dženeral motors smatra da mu je ekonomična potrošnja jedini izlaz iz bankrotstva. Njegov novi model, ševi volt, daje tome sasvim novo značenje.

Prema procenama, potrošnja u gradskoj vožnji biće jedva nešto viša od jednog litra na sto kilometara - mnogo manje od najbližeg konkurenta, tojotinog hibrida prius, koji troši oko 5 litara.

"Verujemo da će auto sa tako malom potrošnjom promeniti našu situaciju," rekao je generalni direktor Dženeral motorsa, Fric Henderson.

Rebeka Lindland je direktorka auto grupe u organizaciji za ekonomske analize, Global insajt.

"Za njih je važno da postignu pogodak sa tim, jer su u taj auto uložili mnogo svoje reputacije."

Sa punom baterijom volt prelazi oko 65 kilometara, a onda se uključuje mali benzinski motor koji dopunjava bateriju, dajući mu ukupan domet od preko 480 kilometara. Baterija se napuni tokom noći preko običnog kućnog priključka za struju.

Ali Dži-em nije usamljen. Nisan se sprema da iduće godine prikaže svoj potpuno električni auto, dok će Honda prikazati hibridni model insajt. Oba vozila troše između 5 i 6 litara na sto kilometara, ali su za 10 do 15 hiljada dolara jeftinija od volta, čija cena će biti oko 40 hiljada.

Znatno pre ševi volta u Kaliforniji je prikazan prvi potpuno električni roudster Tesla. Cena novog modela snižena je na između 50 i 60 hiljada dolara, upola manje od prvog, prikazanog pre dve godine.

Međutim, vozila na struju možda neće biti dovoljna za vađenje američke autoindustrije iz najdublje krize u poslednjih 50 godina.

XS
SM
MD
LG