Linkovi

Američki marinci i avganistanska vojska započeli operaciju u južnom Avganistanu


Četiri stotine američkih marinaca i stotinu avganistanskih vojnika izvršilo je desantni napad u južnom Avganistanu, u okviru nove operacije preotimanja kontrole nad tom oblašću, uoči predsedničkih izbora iduće nedelje.

Helikopterske desantne jedinice započele su juče ofanzivu nazvanu Istočna odlučnost 2, u oblasti Navzad, u avganistanskoj pokrajini Helmand. U saopštenju američke komande kaže se da je cilj te operacije uspostavljanje uslova u kojima nezavisna izborna komisija i avganistanske snage bezbednosti mogu da obavljaju svoje poslove. U saopštenju nisu pominjani nikakvi gubici.

Talibanski ekstremisti u toj oblasti obećali su da će ometati izbore 20. avgusta, napadima na glasačka mesta i pretnjama upućenim biračima.

Takođe u južnom Avganistanu, u eksploziji bombe postavljene kraj puta ranjena su dva izveštača agencije Asošijeted pres - jedan Indonežanin i jedan Španac - koji su se kretali zajedno sa američkim vojnicima. Predsednik Asošijeted presa Tom Kerli rekao je da njihove povrede pokazuju kakvim se opasnostima izlažu novinari svakoga dana, dok izveštavaju "iz prvih redova, sa nekih od najopasnijih mesta u svetu."

XS
SM
MD
LG