Linkovi

U Pakistanu poginule desetine ekstremista


Pakistanske bezbednosne snage ubile su 17 esktremista u jednoj od plemenskih oblasti, nakon što su dva civila poginula u jutrošnjem raketnom napadu u Pešavaru. Zvaničnici su saopštili da su ekstremisti takođe napali obližnju paravojnu bazu i da su tri napadača ubijena kada su vojnici uzvratili vatru.

Pakistanski funkcioneri prethodno su saopštili da je u, po svemu sudeći američkom raketnom napadu u Južnom Vaziristanu, poginulo najmanje deset ekstremista.

Funkcioneri navode kako je očigledno da je cilj današnjeg napada bespilotne letelice bio jedan logor ekstremista u severoistočnoj plemenskoj oblasti, u blizini granice sa Avganistanom. U prošlonedeljnom napadu u istoj regiji je, kako se izveštava, poginuo lider Talibana u Pakistanu, Bejtula Mehsud.

Pakistanski Talibani tvrde da je vest o Mehsudovoj smrti lažna, ali je pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik izjavio juče za Glas Amerike kako postoje uverljive obaveštajne informacije koje potvrdjuju da je Mehsud ubijen i dodao da agenti nastoje da dobiju sudsko medicinske dokaze o tome.

Sjedinjene Države su, kako se veruje, tokom protekle godine izvele desetine napada bespilotnim letelicama na ekstremističke ciljeve u tom regionu. Pakistanska vlada javno osudjuje te napade, ali je istovremeno pokrenula sopstvene operacije u toj oblasti čija je meta bio Mehsud.

XS
SM
MD
LG