Linkovi

Još 18 meseci kućnog pritvora za Aung San Su Ći


Burmanski vojni lideri su naredili prodemokratskoj liderki Aung San Su Ći da provede još 18 meseci u kućnom pritvoru zbog kršenja zakona o unutrašnjoj bezbednosti.

Ta odluka će sprečiti 64-godišnju liderku burmanske opozicije da učestvuje na izborima naredne godine, ukoliko bude morala da odsluži punu kaznu.

Sud, koji je zasedao u zatvoru Insein, u Rangunu, prvobitno je danas osudio Aung San Su Ći na tri godine zatvora sa prinudnim radom zbog toga što je u maju, dok je bila u kućnom pritvoru, dopustila jednom Amerikancu da odsedne u njenoj kući.

Medjutim, burmanski ministar unutrašnjih poslova Maung U je došao u sudnicu i rekao da je burmanski lider, general Tan Šve, preinačio presudu na 18 meseci kućnog pritvora. Vlasti su kasnije automobilom dovezle Aung San Su Ći u njen dom u Rangunu gde će služiti kaznu. Ona je bila u zatvoru tokom sudjenja. Dobitnica Nobelove nagrade za mir već je provela 14 od proteklih 20 godina u pritvoru, pretežno u svom domu.

Osude iz celog sveta

Kancelarija generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Bana Ki-muna izdala je saopštenje u kojem se presuda „oštro osuđuje". On je zatražio od burmanskih vojnih lidera da odmah i bezuslovno oslobode Aung San Su Ći i uključe je u razgovore o nacionalnom pomirenju. Ban je istakao da će verodostojnost izbora iduće godine biti dovedena u pitanje, ako liderki opozicije i ostalim političkim zatvorenicima ne bude omogućeno učešće.

Predsednik Barak Obama naveo je u saopštenju da presuda Su Ći predstavlja kršenje univerzalnih principa ljudskih prava i zatražio od burmanskih vlasti da je odmah oslobode, kao i hiljade drugih političkih zatvorenika. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da Aung San Su Ći ne treba ni da se sudi niti da se osuđuje i ponovila poziv da je burmanske vlasti oslobode. Ona je kritikovala i - kako je rekla - „okrutnu kaznu" na koju je sud u Burmi osudio 53-ogodišnjeg Amerikanca Džona Jetaua, koji ima zdravstvene probleme. On je nepozvan u maju došao u kuću liderke opozicije i prekrio pravila kućnog pritvora, zbog čega je osuđen na sedam godina zatvora i prinudnog rada.

Švedsko Predsedništvo Evropske unije je saopštilo da suđenje Aung San Su Ši predstavlja kršenje međunarodnog zakona i da će burmanskoj vojnoj hunti uvesti ekonomske sankcije. Britanski premijer Gordon Braun je zatražio od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da uvede Burmi globalni embargo na oružje. Japanski ministar inostranih poslova Hirofumi Nakasone je izjavio da kazna izrečena Aung San Su Ći izaziva „krajnje žaljenje".XS
SM
MD
LG