Linkovi

Centar za unutrašnju bezbednost SAD podstiče saradnju i spremnost


Od uragana u Meksičkom zalivu do zemljotresa u Kaliforniji, svaki deo Sjedinjenih Država izložen je raznim opasnostima. Isto važi i kada je reč o terorističkim napadima.

Funkcioneri iz čitave zemlje okupili su se u Centru za unutrašnju odbranu gde procenjuju te opasnosti u okviru postdiplomskog programa za lidere sa izvršnim ovlašćenjima, koji vodi stucanju diplome magistra. Pomenuti centar, kojim rukovodi Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, nalazi se na kampusu Vojnopomorske škole za postdiplomske studije, koja takođe nudi seminare za gradonačelnike, guvernere i njihovo osoblje.

Zamenik šefa losanđeleske Vatrogasne brigade, Mario Rueda, učesnik je kursa za lidere sa izvršnim ovlašćenjima. On kaže da je Kalifornija neprestano izložena raznim opasnostima, od šumskih požara do zemljotresa, i da su obaveze njegove brigade vrlo široke.

"Bilo da je reč o opasnim materijama, spasavanju ranjenika u gradskim nesrećama, avionskim nesrećama, nesrećama u transportu, nesrećama u lukama, u podzemnoj železnici, u visokim zgradama… čitav niz mogućnosti, na koje vatrogasac mora da bude izvežban i spreman da odgovori, 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno, dok javnost od njega očekuje profesionalnost kada stigne na lice mesta," kaže Rueda.

Država Nju Džersi je najgušće naseljena na istočnoj obali, ističe zamenik generalnog tužioca Tim Krouli, glavni savetnik kancelarije za spremnost, u službi za unutrašnju bezbednosti pomenute države.

"Imamo mnogo gusto zbijenih kritičnih delova infrastrukture u ovdašnjim naseljenim centrima - hemijska postrojenja, naftna postrojenja, aerodrome i slično, u prilično velikim gradovima," kaže Krouli.

Florida i obala Meksičkog zaliva svake godine su izložene uraganima, ali zamenik savetnika za unutrašnju bezbednost države Floride, Skot Mekalister, kaže da država mora da bude spremna za sve nepredviđene katastrofe, kako prirodne tako i one izazvane ljudskim aktivnostima. On kaže da su najistaknutiji primer toga bili teroristički napadi 11. septembra 2001.

"Verovatno je mali broj ljudi predviđao mogućnost da se avioni upravljeni ka velikim zgradama iskoriste kao oružje. Zadatak sa kojim smo suočeni jeste pripremljenost i očekivanje nepoznate opasnosti," kaže Mekalister.

Elen Gordon, iz Centra za unutrašnju odbranu i bezbednost ističe da je moć u Sjedinjenim Državama decentralizovana, što, prema njenim rečima, takođe predstavlja izazov. Ona je podeljena između izvršnog, zakonodavnog i pravosudnog ogranka vlade, sa funkcionerima na lokalnom, državnom i federalnom nivou, od kojih svaki ima svoja ovlašćenja.

"Potrebna su sva tri nivoa, odnosno ogranka vlade, kao i privatni sektor, da bi se to dogodilo. Dakle, izazov postoji, ali sam ga videla kako funkcioniše.

Na pomenutom postdiplomskom kursu iz unutrašnje bezbednosti godišnje diplomira oko 90 osoba. Još 30 drugih diplomira u okviru programa za lidere sa izvršnim ovlašćenjima.

Elen Gordon dodaje da suočavanje sa današnjim opasnostima iziskuje upravo takvu vrstu saradnje, diskusija i planiranja kakvi se odvijaju u okviru pomenutog programa.

XS
SM
MD
LG