Linkovi

Stabilno tržište nekretnina ključ oporavka ekonomije


Ekonomisti se slažu da je najgora recesija u poslednjih nekoliko decenija direktna posledica krize na tržištu nekretnina. Koristeći ovu logiku mnogi su došli do zaključka da će se recesija okončati kada se tržište nekretnina stabilizuje. Ako se to desi, da li je oporavak na vidiku? Mnogi stručnjaci spore se oko odgovora na ovo pitanje.

Najnoviji znak ohrabrenja za posustalo tržište nekretnina u SAD je da je prodaja kuća koje su prethodno promenile vlasnika porasla za 3,6 odsto u junu što je mnogo bolji ishod od očekivanog. U izveštaju Nacionalne asocijacije trgovaca nekretninama navodi se da već 5 meseci veća prodaja koincidira sa drugim pozitivnim trendovima. Mark Zandi, glavni ekonomista sajta „Moody’s Economy.com“ kaže da je tržište nekretninama jedan od glavnih indikatora ekonomskog oporavka:

„Mislim da je to jedan od uslova da stvari krenu na bolje. Ne znam kako bi finansijski sistem mogao da se stabilizuje i ekonomija ponovo zahukta ako se nastavi pad cena nekretnina. Čini mi se da je taj trend pri kraju.“

Rast potražnje je samo deo veće priče. Iako su atraktivne kamate i stimulativni porezi za one koji prvi put kupuju kuću pomogli da se prodaja poveća, Zandi kaže da cene i dalje padaju. To znači da oni koji su vlasnici kuća u kojima žive plaćaju mesečne rate koje premašuju vrednost njihovih zajmova:

„To samo pokazuje da je najveća pretnja ekonomiji nemogućnost da se isplati hipoteka.“

Vlada je uvela nekoliko programa koji omogućavaju osiromašenim vlasnicima da plaćaju manje mesečne rate. Medjutim, nezaposlenost, koja će verovatno dostići vrhunac sledeće godine, mogla bi da zakoči pozitivne trendove na tržištu.

Jedan od razloga što ima sve više otpuštanja je taj što se kompanije bore za opstanak, a investitori, doskora veoma nervozni, sada su uplašeni. Gubitak vere u ekonomiju dodatno je otežao izlazak iz krize, ali je i pomogao da se shvati važnost poverenja koje je veoma promenljivo. Za čas može da se okrene – možemo velikom brzinom da pređemo put od potpunog očaja do nečeg znatno više optimističnog.“

Zandi kaže da je potrošnja, na koju otpadaju dve trećine američke ekonomije, ključna za obnavljanje poverenja potrošača. Ali, dok poslednji izveštaji vlade pokazuju da je potrošnja porasla za skoro pola procenta prošlog meseca, ekonomisti kažu da je ovo povećanje većim delom posledica većih cena benzina. Stručnjaci se slažu da se bitni znaci oporavka pojavljuju, ali upozoravaju da se to događa previše sporo.

XS
SM
MD
LG