Linkovi

Sukob talibanskih rivala u Pakistanu


Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Reman Malik saopštio je da postoje izvještaji o oružanom sukobu dvojice rivala koji se bore za položaj lidera pakistanskog Talibana i da je jedan od njih možda ubijen.

Malik je kazao da su se tokom sastanka, na kome se odlučivalo o nasljedniku talibanskog vođe Bejtule Mehsuda, navodno sukobili talibanski komandanti Vali-ur-Reman i Hakimula Mehsud. Takođe je dodao da zvaničnici pokušavaju da utvrde ko je ubijen. Talibani međutim demantuju navode o sukobu.

Sastanak je održan u Južnom Vaziristanu gdje se pretpostavlja da je, tokom američkog raketnog napada, ubijen Bejtula Mehsud. Pakistanski ministar inostranih poslova juče najavio da će vlasti posjetiti tu oblast, kako bi se u potpunosti uvjerile u navode o njegovom ubistvu.

Bijela kuća juče je saopštila da ne može da potvrdi Mehsudovu smrt, ali da sve veći broj posmatrača vjeruje da je talibanski vođa ubijen. Mediji u međuvremenu citiraju anonimne talibanske izvore, koji navode da je Mehsud ubijen i zatim brzo sahranjen.

XS
SM
MD
LG