Linkovi

Rasmusen traži više vojnika za Avganistan


Novi generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, izjavio je da je za uspeh misije u Avganistanu potrebno više vojnika.

Rasmusen je danas izjavio za britansku mrežu BBC da je NATO zabeležio napredak u južnom Avganistanu, ali da je za to bar delimično zaslužno povećanje broja vojnika u toj regiji. Rasmusen, inače bivši danski premijer, preuzeo je položaj generalnog sekretara početkom avgusta. Neposredno nakon toga, on je rekao da će transfer bezbednosne odgovornosti Avganistanskim snagama biti ključni cilj NATO-a. Poslednjih nekoliko nedelja bile su posebno smrtonosne za vojnike zapadnih snaga. Funkcioneri za to krive pobunjenike iz redova Talibana koji su intenzivirali napade širom zemlje u okviru nastojanja da obeshrabre birače od učešća na izborima 20 avgusta.

U medjuvremenu, avganistanski predsednik Hamid Karzai danas je održao predizborni skup, kome su prisustvovale hiljade oduševljenih pristalica. Karzai se smatra favoritom, ali je na izborima suoccen sa dva jaka protivkandidata, Abdulom Abdulom i Ašrafom Ganijem.

XS
SM
MD
LG