Linkovi

Potvrdjena pogibija talibanskog vođe u Pakistanu


Pakistanski ministar inostranih poslova, Šah Mehmud Kureši, izjavio je da su obaveštajni izvori potvrdili da je lider pakistanskih talibana, Baitula Mehsud, ubijen u sredu, u raketnom napadu u plemenskoj oblasti Južni Vaziristan.

Kureši je danas rekao novinarima u Islamabadu da će predstavnici vlasti otputovati u Južni Vaziristan da bi potvrdili Mehsudovu smrt. Neimenovani funkcioneri bezbednosti izjavili su da je Mehsud sahranjen u zabačenoj oblasti Nargusai, koja je pod kontrolom talibana. Smatra se da je on poginuo u eksploziji rakete ispaljene sa američke bespilotne letelice.

Pakistanski funkcioneri takođe dodaju da su u istom napadu poginuli Mehsudova druga žena i njegovi telohranitelji.

Talibanski ekstremisti u plemenskoj oblasti potvrdili su novinarima Mehsudovu smrt. Neki od njih su izjavili da je u trenutku pogibije talibanski lider primao u kući svog tasta medicinsku pomoć zbog bolesti bubrega.

Funkcioneri pakistanske obaveštajne službe izneli su uverenje da su se talibanski komandanti već danas sastali u plemenskom području kako bi izabrali Mehsudovog naslednika.

Mehsudova talibanska mreža smatra se odgovornom za niz samoubilačkih bombaških napada u Pakistanu, uključujući atentat na bivšu premijerku Benazir Buto, decembra 2007. On je odbacivao svaku umešanost u to.

XS
SM
MD
LG