Linkovi

Ukorenjena korupcija u Rusiji opire se svakom rešenju


Predsednik Medvedev je u sredu pozvao najviše funkcionere na razgovor o birokratiji i korupciji, koje teško opterećuju malu i srednju privredu u Rusiji. Medvedev je rekao da takva preduzeća troše znatan deo svojih godišnjih prihoda za prevazilaženje birokratskih prepreka, dodajući da je uklanjanje tih, kako ih je nazvao "administrativnih barijera," jedan od ključnih ciljeva njegove reforme.

Ruski predsednik je primetio da je generalni tužilac, Jurij Čajka, nedavno izvestio da se broj samovoljnih inspekcija malih preduzeća smanjuje. Čajka je rekao da je njegova kancelarija, od maja do kraja jula, sprečila oko 4200 nenajavljenih inspekcija malih i srednjih preduzeća. Medvedev je dodao da takve inspekcije obično predstavljaju opravdanja za iznuđivanje mita.

Na sastanku održanom u sredu Medvedev je rekao da su mala i srednja preduzeća redovno mete iznuđivanja od strane državnih zvaničnika, dodajući da je to "posebno odvratno".

Od 2008. godine kada je postao predsednik, Medvedev je borbu protiv korupcije i poštovanje zakona učinio najvažnijim zadatkom svoje administracije. Pored toga što je naredio ukidanje samovoljnih inspekcija uveo je i obavezno prijavljivanje prihoda i imovine za sve najviše funkcionere.

Pored toga, ruski ministar unutrašnjih poslova, Rašid Nurgalijev, objavio je da će funkcioneri koji imenuju visoke policijske funkcionere biti lično odgovorni za njihov rad.

Ali uprkos tim merama, sudbina prethodnih kampanja protiv korupcije u Rusiji nagoveštava da će, ukoliko Medvedev iskreno želi reforme, borba biti izuzetno teška.

1997., tadašnji predsednik Boris Jeljcin naredio je najvišim funkcionerima da svake godine podnose izveštaje o prihodima i imovini i zaveo druge mere, kao što su obavezni javni konkursi za državne ugovore. Ali samo dve godine kasnije Jeljcin se povukao, u jeku optužbi o rasprostranjenoj korupciji u njegovoj administraciji. Tokom poslednje dve godine njegove vladavine berlinska organizacija za borbu protiv korupcije Transparensi internešenel dala je Rusiji ocenu 2,4 na skali od 0 do 10, na kojoj desetka označava zemlju bez korupcije, a nula totalnu korupciju.

2007. i 2008, poslednje dve godine u kojima je Vladimir Putin bio na položaju predsednika, ocena je bila još slabija.

Nezavisni posmatrači kažu da je korupcija u Rusiji duboko ukorenjena i da će biti krajnje teško iskoreniti je bez sistemskih promena.

Georgij Satarov, analitičar korupcije u moskovskom institutu Indem, kaže da zbog te sistemske prirode korupcije u Rusiji, pojedinačne mere, kao što je odgovornost funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova za rad njihovih podređenih, neće biti efikasne.

Satarov kaže da je taj korak samo "unutrašnja birokratska kontrola" koja nije značajna jer ne menja suštinu ruskog sistema sprovođenja zakona.

Što se tiče tvrdnje vrhovnog tužioca Jurija Čajke o sprečavanju 4200 nenajavljenih inspekcija, Satarov kaže da je tu tvrdnju nemoguće proveriti i da je taj broj ionako premali za veličinu Rusije.

Direktorka ruskog ogranka Transparensi internešenel, Elena Panfilova, kaže da je istinska borba protiv korupcije moguća samo ako se ispuni pet uslova.

Panfilova kaže da su ti uslovi: postojanje istinske konkurencije u politici, prednost zakona nad neformalnim dogovorima, istinska tržišna privreda, istinska sloboda medija i snažno civilno društvo. Prema njenim rečima, ni jedan od tih uslova ne postoji danas u Rusiji.

Kiril Kabanov, direktor nedržavnog Nacionalnog antikorupcijskog komiteta, visoko ocenjuje Medvedeva zbog njegovog priznanja o postojanju "ekstremne korupcije" u Rusiji. Ali on kaže da Medvedev nije preduzeo ključne korake za borbu protiv nje.

Kabanov kaže da je Medvedev trebalo da smeni visoke funkcionere postavljene tokom osmogodišnjeg upravljanja Vladimira Putina, za koga kaže da je odgovoran za, kako je to nazvao, "korumpiranu situaciju" u zemlji - posebno među veteranima ruske službe bezbednosti, poznatim kao "siloviki."

XS
SM
MD
LG