Linkovi

Hilari Klinton sastala se sa predsednikom Somalije


Američka državna sekretarka Hilari Klinton obećala je snažnu podršku vladi Somalije, u njenoj borbi protiv islamističkih pobunjenika.

Sekretarka Klinton i predsednik Somalije Šeik Šarif Šeik Ahmed govorili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare, u kenijskoj prestonici Najrobiju. Klinton je rekla da Sjedinjene Države žele da "prošire i produže" američki podršku vladi predsednika Šarifa.

Sjedinjene Države su u junu objavile da su somalijskoj vladi uputile pošiljku oružja. Sekretarka Klinton nije iznela šta bi se proširena pomoć mogla da obuhvati.

Američka državna sekretarka je takođe upozorila Eritreju da će se suočiti sa kaznama ako ne obustavi svoju pomoć somalijskim pobunjenicima. Sjedinjene Države optužuju Eritreju da naoružava Al-Šahab i druge ekstremističke grupe u Somaliji, i zapretile su da će zatražiti međunarodne sankcije protiv eritrejske vlade.

Islamske pobunjeničke grupe, koje predvodi Al-Šahab, kontrolišu veći deo južne Somalije i delove glavnog grada, Mogadišua. Sjedinjene Države optužuju Al-Šahab za povezanost sa Al-Kaidom i kažu da bi ta grupa mogla da pretvori Somaliju u utočište za teroriste.

XS
SM
MD
LG