Linkovi

Novi početak američko-severnokorejskih odnosa?


Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je „radosno odahnula“ i da je „izuzetno uzbuđena“ vešću da je Severna Koreja oslobodila zatočene američke novinarke, Loru Ling i Junu Li.

U izjavi datoj tokom zvanične posete Africi, državana sekretarka je rekla da je vodila telefonski razgovor sa svojim suprugom, bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom, dok je leteo iznajmljenim avionom iz Severne Koreje ka Sjedinjenim Državama. Sa njim su bile i dve novinarke, koje su provele više od četiri meseca u zatočeništvu u Severnoj Koreji.

Severnokorejski sud osudio ih je u junu na 12 godina teškog rada zbog ilegalnog ulaska u zemlju i preduzimanja, kako je rečeno, „neprijateljskih akcija“. Novinarke su uhapšene blizu kineske granice gde su snimale dokumentarni film. Medijske i organizacije za zaštitu ljudskih prava apelovale su za njihovo oslobađanje.

Bob Deic je portparol Komiteta za zaštitu novinara, u Njujorku:

„Naravno da smo veoma srećni... Ne mislim da je to kraj ove situacije. Smatram da treba da se dozna više o njihovom hapšenju na granici, kako je postupano prema njima u Severnoj Koreji. Ali, verujem da ovo pokazuje da se takva pitanja mogu rešiti,“ rekao je Deic.

Klinton je posetio Pjongjang u svojstvu privatne osobe, ali poznavaoci prilika u Severnoj Koreji kažu da je njegov boravak otvorio vrata za dalji dijalog između dve zemlje.

Jun Dak-Min, naučni istraživač u južnokorejskom Institutu za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, smatra da je poseta politički pomogla vladi Kima Džong Ila.

Jun kaže da je taj sastanak verovatno stabilizovao severnokorejske napore u uspostavljanju procesa smene vlasti posle Kima Džong Ila. On dodaje da će Pjongjang iskoristiti pomenuti susret kao temelj za moguću predaju vlasti njegovom najmlađem sinu, Kimu Džung Unu.

Stručnjak za severnokorejsku propagandu i političku komunikaciju, sa južnokorejskog Univerziteta Dongseo, Brajan Majers, smatra da će ova poseta pojačati uverenje Severne Koreje o korisnosti njenog nuklearnog programa.

„Oni govore svom narodu da je ulazak zemlje u nuklearni klub znatno unapredio njen ugled u svetu, ali su istovremeno imali propagandni problem, jer od tada ni jedan visoki strani zvaničnik nije došao da oda priznanje Severnoj Koreji. U tom smislu, Klintonova humanitarna misija u Pjongjangu stigla je u pravi čas,“ tvrdi Majers.

Majers iznosi gledište da Klintonova poseta šalje konfuznu poruku, u vreme kada Vašington nastoji da obeshrabri provokativno ponašanje Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG