Linkovi

Rusija optužuje SAD za naoružavanje Gruzije


Jedan od najviših ruskih diplomata kaže da SAD tajno snabdevaju gruzijske oružane snage oružjem i upozorava da će to primorati Moskvu na reagovanje.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova, Grigorij Karasin, izneo je tu optužbu danas u Moskvi, ali nije rekao o kakvoj vrsti oružja je reč niti kakva bi mogla da bude reakcija Rusije.

Uoči godišnjice prošlogodišnjeg kratkog rata sa Gruzijom, koja pada u petak, general ruske vojske Anatolij Nogovicin rekao je da Moskva ne planira nikakvu ofanzivu na Kavkazu. Ali on je dodao da su ruske oružane snage uznemirene gomilanjem oružja u Gruziji.

Pomoćnik američkog sekretara za odbranu, Aleksander Veršbou, rekao je u utorak pred jednim odborom američkog Senata da Sjedinjene Države trenutno imaju za cilj obučavanje gruzijskih snaga. Međutim, on je rekao da su u budućnosti mogući i drugi oblici pomoći.

Predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dimitrij Medvedev razgovarali su u utorak telefonom o smanjenju napetosti u Gruziji. Američki potpredsednik Džo Bajden takođe je telefonom razgovarao sa gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem.

XS
SM
MD
LG