Linkovi

Senat počeo debatu o potvrdi sudije Sotomajor


Američki Senat u utorak je počeo debatu o potvrdi kandidature federalnog sudije Sonje Sotomajor za sudiju Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Ako njena nominacija bude potvrdjena u Senatu u punom sastavu, kao što se očekuje, ona će postati prvi hispanski sudija Vrhovnog suda i treća žena članica najvišeg suda u Americi. Medjutim, da li će oni koji glasaju protiv njene nominacije biti suočeni sa političkim neprilikama?

Bitka oko potvrde nominacije sudije Sonje Sotomajor za položaj u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država je u završnoj fazi. Prošle nedelje, nominaciju sudije Sotomajor potvrdio je senatski Odbor za pravosudje sa 13 glasova za prema 6 glasova protiv. Jedan republikanski senator se pridružio demokratama u pružanju podrške kandidatkinji.

Sonja Sotomajor, čiji su roditelji Portorikanci, odrasla je u siromašnoj četvrti u južnom Bronksu da bi kasnije stekla obrazovanje na uglednim američkim univerzitetima. Potom se pela lestvicom uspeha do položaja federalnog sudije.

Ona uživa široku podršku medju demokratama, koji je smatraju nepristrasnim sudijom koja je često dolazila do istih zaključaka kao neke njene konzervativnije kolege.
Medjutim, republikanci su doveli u pitanje neutralnost sudije Sotomajor, posebno zbog njenih komentara u govoru 2001. godine u kojem je rekla kako oseća da bi „mudra žena latinoameričkog porekla“ došla do boljeg zaključka nego beli muškarac koji nije imao njeno životno iskustvo. Pre nego što je debata počela, dvojica visokih članova Senata izneli su argumente svojih stranaka za i protiv ove nominacije.
Heri Rid, lider demokratske većine u Senatu:

„Razočaran sam što veći broj mojih kolega na drugoj strani neće verovatno glasati za ovu izuzetnu kandidatkinju, posebno u svetlu njenog izuzetnog dosadašnjeg rada i kvalifikacija.“

A , evo šta je rekao lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel:

Sudija Sotomajor je svakako sjajna osoba, koja ima impresivnu životnu priču i uglednu karijeru. Medjutim, sudija mora da bude u stanju da ostavi svoju ličnu i političku agendu ispred sudnice i primeni pravdu ravnopravno kao što to nalaže sudska zakletva. To je najfundamentalniji test. Test koji sudija Sotomajor nije položila.“

Neki zakonodavci bili su izloženi pritisku Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja, ključne političke lobističke grupe, da odbace tu nominaciju. To udruženje je pretilo da će „umanjiti“ svoje ocene svakog političara koji odobri nominaciju sudije Sotomajor. Medjutim, mnoge demokrate i mali broj republikanaca koji su uživali privilegovani status kod te grupe doneli su odluku da ipak glasaju za nominaciju sudije Sotomajor.

Rasel Viler, saradnik vašingtonskog instituta Brukings, kaže da republikanski kritičari sudije Sotomajor još uvek mogu da glasaju za nju, poput Lindzija Grejema iz Južne Karoline, koji je najavio svoju podršku:

„Da misle da je glasanje protiv njene nominacije fatalno, ne bi to učinili, jer kao što znate, republikanac Lindzi Grejem im je pružio pokriće da glasaju za nju, a pošto to ne čine, mora se pretpostaviti da su više zabrinuti za podršku desničarskih interesnih grupa, koje imaju vrlo snažna gledišta u pogledu Vrhovnog suda, nego za podršku Hispanaca čije bi glasove mogli da izgube.“

Očekuje se da će Senat glasati o potvrdi nominacije sudije Sotomajor do kraja nedelje.

XS
SM
MD
LG