Linkovi

Oslobođene novinarke ponovo u Sjedinjenim Državama


Dvije američke novinarke, koje su gotovo pet mjeseci provele u sjevernokorejskom zatvoru, vratile su se danas u Sjedinjene Države nakon što je bivši predsjednik Bil Klinton juče izdejstvovao njihovo pomilovanje. Predsjednik Barak Obama zahvalio je Klintonu i bivšem potpredsjedniku Alu Goru na akciji oslobađanja Lore Ling i June Li, čiji je povratak kući pozdravio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun.

Privatni avion, u kome su su nalazile reporterke televizije “Karent” i bivši predsjednik Bil Klinton, sletio je u zoru na aerodrom u Burbenku, Kaliforniji. Lora Ling, Juna Li i Klinton, koji je izdejstvovao njihovo pomilovanje, dočekani su uz suze i aplauz okupljenih. “Prije trideset sati strahovale smo da ćemo svakog trenutka biti poslate u kamp za prinudni rad. Zatim smo”, kaže Ling, “odvedene na drugu lokaciju”:

“Kada smo ušle, vidjele smo predsjednika Bila Klintona. Bilo smo šokirane, ali smo odmah znale da se noćna mora približava kraju i sada smo kući, slobodne. Juna i ja želimo da izrazimo najdublju zahvalnost predsjedniku Klintonu i njegovom divnom timu”.

Bivši potpredsjednik Al Gor, suvlasnik televizije za koju su novinarke radile, zahvalio je Državnom sekretarijatu na pomoći pri njihovom oslobađanju.

"Želimo da se zahvalimo predsjedniku Bilu Klintonu zbog preduzimanja ove misije i njeno vještog izvršenja, kao i svim članovima njegovog tima koji su imali ključne uloge. Takođe želimo da zahvalimo predsjedniku Obami koji je, uz veliki broj članova svoje adminstracije, bio uključen u ovu humanitarnu akciju“.

Lora i Juna, koje su bile osuđene na 12 godina prinudnog rada zbog ilegalnog ulaska na sjevernokorejsku teritoriju, pomilovane su nakon nenajavljenog susreta bivšeg američkog predsjednika sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Ilom. Bijela kuća saopštila je da je riječ o privatnoj misiji, izrazivši danas zadovoljstvo zbog njenog uspješnog okončanja.

“Ponovni susret koji smo svi vidjeli na televiziji, razlog je za radost ne samo porodica, već i cijele zemlje. Želim da zahvalim predsjedniku Bilu Klintonu, s kojim sam imao priliku da razgovaram, na izuzetnom humanitarnom naporu koji je rezultirao oslobađanjem dvije novinarke. Želim takođe da se zahvalim potpredsjedniku Alu Goru, koji je neumorno radio na postizanju pozitivnog ishoda. Svi Amerikanci trebalo bi takođe da budu zahvalni i predsjedniku Klintonu i potpredsjedniku Goru na njihovom izuzetnom naporu”, kazao je predsjednik Bil Klinton.

Zvaničnici u Vašingtonu saopštili su da Pjongjangu nije obećana nikakva nagrada za oslobađanje američkih novinarki, dok je državna sekretarka Hilari Klinton, tokom posjete Keniji, demantovala i navode da se njen suprug izvinio Kimu zbog incidenta.

“To se nije dogodilo. Želim da istaknem da smo radili naporno na oslobađanju dvije novinarke. To smo međutim uvijek smatrali odvojenim pitanjem od naših napora da podstaknemo Sjevernokoreance da se vrate šestrostranim razgovorima i da rade na potpunoj, dokazanoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.”

Bivši američki predsjednik će kako je najavljeno iz administracije, o svojoj posjeti Sjevernoj Koreji brifovati nacionalni bezbjednosni tim predsjednika Obame.



XS
SM
MD
LG