Linkovi

Parastos i komemoracija Srbima stradalim u akciji Oluja


U Hrvatskoj se danas obeležava i slavi državni praznik "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja". U Beogradu, služen je parastos i održana je komemoracija Srbima stradalim u akciji "Oluja", koja je započela na današnji dan pre 14 godina. Kao simbolički gest, izbegli Srbi iz Hrvatske okačili su ključeve svojih stanova u koje ne mogu da se vrate.

Danas je, na 14. godišnjicu akcije "Oluja", u beogradskoj crkvi svetog Marka služen parastos i održana komemoracija poginulima i nestalima u akciji hrvatske vojske. Za svega nekoliko dana, koliko je trajala "Oluja", iz Krajine je proterano više od 250.000 Srba, oko 2.000 je ubijeno, a 2.230 osoba srpske nacionalnosti se i dalje vode kao nestale.

Predstavnici Srba iz Krajine su na komemorativnom skupu zatražili da se reši pitanje nestalih Srba i da se kazne odgovorni za zločine u akciji "Oluja":

"Za krajiške Srbe 'Oluja' je katastrofa. Zato što su kao narod nestali za samo četiri dana sa područja na kojima su živeli nekoliko vekova. Današnji dan je prilika da podsetimo hrvatsku vlast i javnost, kao i međunarodnu zajednicu da izbeglice iz Hrvatske imaju brojne probleme, od kojih se veliki deo još ne rešava", rekao je predsednik Koalicije izbegličnih udruženja u Srbiji, Miodrag Linta.

Parastos je služio Episkop banatski Nikanor, a osim potpredsednika Vlade zadužen za izbeglice Jovana Krkobabića, komesara za izbeglice Vladimira Cucića i član Krunskog saveta Dragomira Acović, skupu je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je poručio da su povratak izbeglih, problemi u vezi sa povraćajem imovine Srba u Hrvatskoj, kao i proces ekshumacije i identifikacije žrtava, pitanja koja se moraju rešavati u okviru poboljšanja sveukupnih odnosa Srbije i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG