Linkovi

Državna sekretarka počela afričku turneju


Državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je u Keniju, prvu stanicu njene afričke turneje, tokom koje će posetiti sedam zemalja. 11-dnevna poseta ima za cilj da naglasi podršku Obamine administracije demokratiji, ekonomskom rastu i rešenju konflikata u Africi. U Keniji, sekretarka Klinton će govoriti na Američko-afričkom trgovinskom i ekonomskom forumu. Ona će se takodje sastati sa vršiocem dužnosti lidera Somalije.

Američki funkcioneri navode da poseta sekretarke Klinton ima za cilj da pokaže američku predanost Africi kao prioritetu američke spoljne politike. Prošlog meseca, predsednik Obama je boravio u poseti Gani – što je njegova prva poseta podsaharskoj Africi otkako je postao predsednik. Tokom svoje turneje, Hilari Klinton će se sastati sa liderima sedam afričkih zemalja – Kenije, Južnoafričke republike, Angole, Demokratske republike Kongo, Nigerije, Liberije i Zelenortskih ostrva.

Sekretarka Klinton će se obratiti učesnicima osmog Američko–podsaharskog foruma za trgovinsku i ekonomsku saradnju, u Najrobiju. Forum ima za cilj da podstakne razvoj trgovinske razmene izmedju Sjedinjenih Država i Afrike. Hilari Klinton će govoriti i o novim pristupima razvoju i naglasiti važnost investicija i ekonomskog rasta, uključujući jače veze Afrike sa globalnim tržištima. Džoni Karson, pomoćnik državnog sekretara za Afriku je član delegacije koja prati sekretarku Klinton.

Sjedinjene Države žele da imaju široko zasnovan odnos sa ovim kontinentom – i nisu jednostavno zainteresovane za pružanje pomoći već takodje za otvaranje i podsticanje poslovnih prilika.“

Američki predstavnik za spoljnu trgovinu Ron Kirk, takodje član delegacije, kaže da uprkos ekonomskom uspehu u Africi neke zemlje moraju da uvedu promene pre no što biznisi i investicije mogu da zabeleže rast.

Pozabavićemo se i pojedinačnim slučajevima. Nećete izgraditi snažno, konkuretno društvo, ako ne investirate u obrazovanje. Nećete moći da prodajete dobra i usluge na tržištu, ako se ne pozabavite osnovnom infrastrukturom i ne izgradite puteve, energetski sektor i moć.“

U Najrobiju, Hilari Klinton se takodje sastaje sa Šeikom Šarifom Ahmedom, šefom privremene vlade Somalije. Sjedinjene Države podržavaju njegovu vladu koja se bori sa pobunjenicima grupe al-Šabab, koji žele da uspostave islamističku vladu. Sjedinjene Države smatraju da je al-Šabab teroristička organizacija povezana sa Al Kaidom. Pomoćnik državnog sekretara Džoni Karson kritikuje susednu Eritreju zbog podrške al-Šababu. Situacija u Somaliji, kaže on, ne samo da dovodi do nestabilnost već i do gladi.

Somalijske izbeglice sada prelaze preko granice u Keniju - pet do šest hiljada mesečno. Hrana je očajnički potrebna za oko 40 odsto ljudi u južnoj Somaliji.“

Tokom svoje posete, Hilari Klinton će se takodje osvrnuti na bezbednost izvora hrane u Africi. Ekonomista Džordž Ajitej u Vašingtonu priseća se da je afrički kontinent 1960-tih godina izvozio hranu, umesto da traži stranu pomoć u hrani.

„Afrika prima pomoć iz inostranstva i koristi je da uveze hranu, što znači da se oslanja na stranu pomoć da bi ishranila svoje stanovništvo. Da bi krenula napred, Afrika mora da proizvede dovoljno hrane da ishrani sebe i fokus Hilari Klinton u tom smislu bio bi od izuzetne pomoći.“

U Južnoafričkoj republici, američki državni sekretar će se pozabaviti problemom side. Ona će takodje u Južnoafričkoj republici nastojati da ubedi lidere da primoraju predsednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, da u potpunosti sprovede sporazum o podeli vlasti sa premijerom Morganon Čvangirajem.

Sekretarka Klinton će, prema očekivanjima, apelovati na naftom bogatu Nigeriju da preduzme mere protiv korupcije. Ona će takodje posetiti Demokratsku republiku Kongo, poprište dva rata u protekloj deceniji i zemlju sa jednom od najviših stopa seksualnog nasilja nad ženama u svetu, od strane vojnika i pobunjeničkih grupa.

XS
SM
MD
LG