Linkovi

Severna Koreja pomilovala zatvorene američke novinarke


Severna Koreja je pomilovala dve američke novinarke koje su osuđene u junu zbog ilegalnog prelaska granice iz Kine.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je pomilovanje posle sastanka bivšeg američkog predsednika Bila Klintona sa severnokorejskim liderom Kimom Džong Ilom. Klinton je doputovao u Severnu Koreju da bi pregovorima osigurao oslobađanje dve novinarke, koje su u junu osuđene na 12 godina teškog rada.

Bela kuća je ranije saopštila da neće davati komentare za javnost tokom Klintonove posete, koju je nazvala "isključivo privatnom misijom za osiguravanje oslobađanja dve Amerikanke".

Novinarke Juna Li i Lora Ling su izveštavale za televizijski kanal "Karent TV" (Current TV), sa sedištem u San Francusku, čiji je jedan od osnivača Al Gor, bivši potpredsednik u administraciji Bila Klintona.

Zategnutost sa Severnom Korejom porasla je proteklih nekoliko meseci, pošto je Pjongjang u maju izvršio probnu nuklearnu eksploziju, a zatim sproveo probna lansiranja nekoliko raketa dugog i srednjeg dometa. Nuklearna proba dovela je do rezolucije Ujedinjenih nacija kojom je uvedena nova serija strogih sankcija prema Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG