Linkovi

Senat odlučuje o sudbini programa "keš za starudiju"


Izuzetno popularan vladin program „keš za starudiju“, odnosno zamena starih za nove automobile uz finansijski podsticaj, mogao bi uskoro da bude okončan pošto su početna sredstva gotovo presušila. Predstavnički dom je u petak odobrio dodatne fondove, a očekuje se da će se Senat saglasiti pre nego što članovi Kongresa odu na odmor krajem ove sedmice.

Senat će imati odlučujuću reč o tome da li će program „keš za starudiju“ biti nastavljen.

„Ukoliko Senat ne odobri još dve milijarde dolara program će biti suspendovan,“ izjavio je sekretar za transport, Rej Lahud.

„Keš za starudiju“ omogućava povoljnu kupovinu novih ekonomičnih automobila ukoliko vlasnici vrate svoje stare ne-ekomnomične modele za koje mogu da dobiju do 4 i po hiljade dolara. Prošle nedelje, Predstavnički dom je odobrio još dve milijarde dolara nakon što je prvobitna milijarda utrošena za samo nedelju dana. Pošto je pomogao u prodaji 250 hiljada novih automobila ovaj program je, kako izgleda, ostao bez goriva.

„Videćemo šta će Senat da učini. Verujem da će odobriti dodatna sredstva,“ rekao je sekretar za transport, Rej Lahud.

Kupci su nervozni, a prodavci zabrinuti, pošto nisu sigurni da će dobiti „keš za starudije“.

„Dobijamo puno poziva. Pitaju – da li još važi taj program, kaže prodavac automobila, Aleks Valensija.

„To me rastužilo i iznerviralo. Mislim da nije fer – zašto neko može da koristi ovaj program, a mi ne možemo,“ dodaje kupac, Tim Tran.

Medjutim, neki senatori nisu za nastavljanje programa

„Moja deca i unuci će plaćati za te automobile, a mi pomažemo prodavnicama automobila, dok postoje hiljade drugih malih biznisa koji ne dobijaju pomoć,“ ističe republikanski senator iz Južne Karoline, Džim DiMint.

Očigledno je da program očekuje naporna bitka u Senatu. Neki konzervativni senatori smatraju da je to još jedan vid pomoći autoindustriji, dok pojedini liberali misle da bi trebalo pooštriti zahteve u pogledu razlike u kilometraži izmedju „starudija“ i novih automobila.

Povećana potražnja automobila podstaknuta programom "keš za starudiju", izgleda da je pomogla Fordu da zabeleži prvi skok prodaje posle dve godine, saopštio je danas drugi po veličini američki proizvodjač motornih vozila. Julska prodaja je označila prvo povećanje prodaje na godišnjem nivou za Ford od novembra 2007. i po svoj prilici predstavlja prvi plus bilo kog od šest velikih proizvodjacca od prošlog avgusta. Ford medjutim još nije saopštio koliko je julsko povećanje.

XS
SM
MD
LG