Linkovi

SAD traže od Irana informacije o uhapšenim Amerikancima


Sudbina troje američkih planinara, koji su uhapšeni u Iranu, i dalje je nepoznata. Švajcarska ambasada u Teheranu, koja zastupa interese Sjedinjenih Država, marljivo pokušava da ih pronađe. Područje na kojem su uhapšeni je popularna planinarska destinacija, poznata po divnim pejsažima, vodopadima i – voćnjacima.

Iranske vlasti sada tvrde da su troje uhapšenih Amerikanaca agenti Centralne obaveštajne agencije.

Jasno je da se brinemo i pozivamo iransku vladu da nam pomogne da pronađemo troje nestalih Amerikanaca“, kazala je državna sekretarka Hilari Klinton.

Troje planinara je u četvrtak krenulo iz hotela u Sulejmaniji i potom uhapšeno tokom planinarenja duž iračko-iranske granice. Šejn Bauer je iz Minesote, a živeo je na Bliskom istoku gde je radio kao nezavisni novinar. Sara Šord je pisac i nastavnica iz Kalifornije, koja je takođe nastanjena u regionu. Džošua Fatal iz Oregona, hteo je da sazna više o svojoj porodici – njegov otac je rodom iz Iraka. Prijatelji u njegovom rodnom mestu čekaju vesti.

Najteže je to što ne može da se komunicira sa onima koji su ih uhapsili, mislim da je to najstrašnije“, naglašava Holi Maks, stanovnica Elkins Parka.

Američki Državni sekretarijat kaže da su troje uhapšenih zapravo turisti koji su planinarili po slikovitom brdovitom terenu. Međutim, u uputstvima za turiste se upozorava da je područje opasno. Zvaničnici regionalne kurdske vlasti kažu da su Amerikanci zalutali i zašli na iransku teritoriju. Međutim, državna televizija u Iranu nagoveštava da su se oni možda namerno uvukli preko granice.

Ako počnu da govore o špijunaži i potrebi da se sprovede istraga i to počne da se oteže danima i nedeljama, onda je to vrlo ozbiljna poruka da oni ne žele bolje odnose sa Sjedinjenim Državama“, kaže Eliot Ejbrams iz Saveta za odnose sa inostranstvom.

Iranci su ove godine već optužili za špijunažu američku novinarku Roksanu Saberi, koja je živela i radila u Teheranu. Ona je oslobođena posle četiri meseca u zatvoru. Švajcarska ambasada u Teheranu u međuvremenu nastavlja da pregovara u ime Amerikanaca, jer su Sjedinjene Države 1979. prekinule diplomatske odnose s Iranom.

XS
SM
MD
LG