Linkovi

Reforma zdravstva u centru političke debate u SAD


Demonstranti svake nedelje stižu autobusima iz svih krajeva Amerike. Oni zahtevaju da Kongres odmah usvoji mere za proširenje zdrastvenog osiguranja na, kako se procenjuje, 47 miliona Amerikanaca, koji ga nemaju.

To je razlog zbog kojeg je Gordon Duval stigao u Vašington iz Denvera u Koloradu. Duval se nedavno uspešno izborio protiv raka na prostati, ali je ostao bez zdrastvenog osiguranje kada je izgubio posao.

Duval kaže da reformu zdrastvene zaštite uzima lično.

„Jeste, veoma je lično pitanje. Ove organizovane grupe obezbeđuju glas običnim ljudima, ljudima sa terena. Ovo je naša vlada. To je vlada za narod, od naroda i narodna i deo od naroda treba vratiti na mesto,“ kaže Duval.

Protivnici Obamine reforme zdrastva su medjutim isto tako odlučni da unište predsednikov plan. Oni se protive planiranim troškovima, koji bi u roku sledećih deset godina mogli da dostignu hiljadu milijardi dolara. Oni takođe žele da zaustave, kako smatraju, sve širu ulogu vlade u upravljanju zdrastvenom zaštitom. Opozicija je već utrošila milione dolara na televizijske oglase sa ciljem da podstakne otpor Obaminom planu na lokalnom nivou.

„Šta će biti sa zdrastvenim osiguranjem vaših porodica? Ovaj državni plan mogao bi da ukine svaku drugu opciju. Birokrata bi mogao da bude ovlašćen da donosi medicinske odluke,“ kaže se u jednom od njih.

Najnovije ankete pokazuju da republikanci stiču poene podstičući sumnje i pitanja o nastojanjima predsednika Obame da sprovede reformu zdrastvenog osiguranja.
Met Dalek je politički ekspert u Centru za dvostranačku politiku u Vašingtonu:

„Mislim da su mnogi Amerikanci u priličnoj nedoumici. Veliki broj ljudi ima zdrastveno osiguranje, ali veruju da je sistem problematičan i voleli bi veće reforme. Pa ipak, zabrinuti su da debata koja je u toku neće proizvesti bolju kontrolu troškova, nego čak smanjiti postojeći izbor u načinu lečenja. Mislim da je to razlog izvesne nelagodnosti,“ kaže Dalek.

Članovi Predstavničkog doma uspeli su da premoste nesuglasice oko plana između liberalnih demokrata, koji su usredsređeni na problem osoba bez zdrastvene zaštite, i konzervativnijih članova stranke, koji su zabrinuti zbog iznosa sredstava potrebnih za reformu.

Članovi Senata rade na svom alternativnom planu. Kongres prekida rad u avgustu, dok se demokrate nadaju da će jednomesečnu pauzi iskoristiti za jačanje podrške javnosti za reformu zdrastvenog osiguranja zemlje. S druge strane, Republikanci će ovo vreme iskoristiti da pred biračima istaknu manjkavosti Obaminog pristupa.

Kongresmen Pol Rajan je republikanac iz Viskonsina.

„Šta ima lošeg u tome da u avgustu održavamo lokalne skupove i čujemo šta naši birači imaju da kažu, da bi se u septembru vratili i ovo obavili kako valja?“ – pita Rajan.

Tokom 2007. budžetski rashodi za zdrastvo bili su ravni jednoj šestini američke ekonomije, a najviši lideri u Kongresu priznaju da pokušaj ukidanja daljeg porasta troškova paralelno sa sprovođenjem reforme sistema zdrastvenog osiguranja, predstavlja ogroman posao.

Hari Rid, demokrata iz Nevade predsedava Senatom.

„Da li bih voleo da ovo ide brže? Naravno, ali reč je o veoma složenom zakonu. U stvari, nisam jedini koji kaže da je ovo najteži zakonodavni posao u poslednjih sto godina, jer se tiče doslovce svakog Amerikanca“, rekao je Rid.

Demokratski kongresni lideri izražavaju nadu da će usvojiti konačnu verziju reforme zdrastvenog osiguranja u septembru ili oktobru, pošto prethodno usaglase verzije plana koje budu izašle iz Senata i Predstavničkog doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG