Linkovi

Novi generalni sekretar NATO-a za strateško partnerstvo sa Rusijom


Novi generalni sekretar Organizacije severnoatlantskog saveza - NATO, bivši danski premijer Anders Fog Rasmusen, kaže da će svoj mandat započeti nastojanjima da razvije , kako se izrazio, "istinsko strateško partnerstvo" sa Rusijom.

Rasmusen je to izjavio danas, u Briselu, dva dana pošto je preuzeo položaj. On je rekao da će alijansa nastojati da proširi praktičnu saradnju sa Rusijom u ključnim oblastima, uključujući borbu protiv terorizma, Avganistan, pirateriju i sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja. Rasmusen je takođe obećao da će vršiti pritisak na Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih suseda.

Odnosi NATOa sa Rusijom pretrpeli su udarac prošlogodišnjim rusko-gruzijskim konfliktom, a dodatno su zategnuti zbog upornog protivljenja Rusije željama Gruzije i Ukrajine da se učlane u NATO. Rasmusen je priznao postojanje "suštinskih" nesuglasica sa Rusijom, ali je rekao da NATO ne može, kako se izrazio, " da dozvoli da oblasti neslaganja otruju čitav odnos."

Novi generalni sekeretar Alijanse kazao je i da KFOR treba da bude sveden "na male snage", odnosno "da svi zajedno odu" s Kosova do kraja njegovog mandata. "Kosovo je uspešna priča i zato je moguće smanjiti naše prisustvo tamo", rekao je bivši danski premijer.

XS
SM
MD
LG