Linkovi

Iranska policija se sukobila sa demonstrantima u Teheranu


Specijalni odredi iranske policije sukobili su se sa pristalicama opozicije u Teheranu samo nekoliko sati pošto je vrhovni vodja Ali Hamenei i zvanično odobrio reizbor Mahmuda Ahmadinedžada za drugi predsednički mandat.

Dopisnik iranske države stanice "Pres TV" izvestio je da je policija upotrebila suzavac da bi rasterala oko dve hiljade demonstranata koji su se okupili izmedju trgova Valiasr i Vanak u iranskoj prestonici.

Ranije danas, ajatola Hamenei je odobrio Ahmadinedžadov reizbor tokom zvanične ceremonije. Medjutim, dvojica bivših predsednika, Mohamed Hatami i Akbar Hašemi Rafsandžani, kao i poraženi reformistički kandidati, Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi, nisu prisustvovali tom događaju.

Posle Ahmadinedžadove prve izborne pobede, pre četiri godine, često je objavljivana fotografija na kojoj se vidi kako novi predsednik u znak lojalnosti ljubi ruku ajatole Hameneija. Ove godine iranski mediji su izvestili da je vrhovni lider ustuknuo kada mu je Ahmadinedžad prišao danas, očigledno u pokušaju da ga ponovo poljubi u ruku. Umesto toga ajatola je dozvolio predsedniku da ga poljubi u rame.

Ahmadinedžad će položiti zakletvu pred parlamentom u sredu. Posle toga, on ima rok od dve nedelje da objavi sastav novog kabineta. Posle predsedničkih izbora, održanih 12. juna, iranske snage bezbednosti uhapsile su nekoliko stotina aktivista, političara i demonstranata. U subotu je počelo suđenje grupi od više od stotinu uhapšenih. Bivši predsednik Hatami, koji sada predvodi jednu od najvećih reformističkih stranaka u Iranu, rekao je juče da je to masovno suđenje protivustavno.

XS
SM
MD
LG