Linkovi

Ejde: Razgovarati sa talibanskim liderima u Avganistanu


Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Avganistan Kai Ejde zatražio je početak mirovnih pregovora sa vođama Talibana, navodeći da sporazumi sa lokalnim ekstremističkim komandantima možda nisu dovoljni za okončanje nasilja.

Ejde je na konferenciji za novinare u Kabulu naglasio da samo razgovori sa glavnim talibanskim liderima mogu da dovedu do okončanja sukoba u Avganistanu. Avganistanski predsednik Hamid Karzai više puta je tražio mirovne pregovore sa Talibanom, nudeći čak bezbedan prolaz talibanskom lideru Muli Omaru. Ekstremistički vođa je međutim odbacio tu ponudu, navodeći da ne može biti dijaloga dok su koalicione trupe još u Avganistanu.

Nadležni iz NATO-a u Kabulu su u međuvremenu saopštili da su u istočnom Avganistanu danas poginula tri američka vojnika. Bomba kućne izrade je eksplodirala pored američke patrole, a potom su pobunjenici otvorili vatru na vojnike.

Tri američka vojnika su juče poginula u sukobima u južnom delu zemlje. U jučerašnjim napadima su poginuli i francuski vojnik i dva neidentifikovana zvaničnika NATO-a, za koje se navodi da nisu Amerikanci.

Devet žrtava na samom početku avgusta je palo posle najsmrtonosnijeg meseca za međunardne snage otkako su Sjedinjene Države preduzele invaziju i povele borbu protiv Talibana i Al-kaide krajem 2001.


XS
SM
MD
LG