Linkovi

Amerikanci uhapšeni zbog ilegalnog ulaska u Iran


Američki Državni sekretarijat je saopštio da preko švajcarske ambasade u Teheranu pokušava da pribavi informacije o troje Amerikanaca koji su u petak uhapšeni posle ilegalnog ulaska u Iran. Iranski mediji prenose da su dva mladića i devojka – koji se opisuju kao planinari i turisti – prešli granicu bez odobrenja. Navodi se da su ih graničari upozorili da se ne približavaju granici.

Komandant bezbednosnih snaga u kurdskom regionu na severu Iraka je izjavio da je troje Amerikanaca boravilo u planinskom odmaralištu u blizini iranske granice. On je rekao da su oni krenuli da vide vodopad u blizini granice i, po svemu sudeći, zašli u Iran. Iranski vojnici su ih potom opkolili i uhapsili. Kurdski zvaničnici kažu da se o njima poslednji put čulo kada su uspeli da jave četvrtom članu grupe, koji je ostao u hotelu, da su ih opkolili naoružani vojnici.

Navodi se da dvoje uhapšenih studiraju arapski u Siriji i da su u irački poluautonomni Kurdistan ušli iz Turske. Portparol Državnog sekretarijata je danas rekao da su konzularni službenici u Iraku razgovarali sa četvrtim Amerikancem iz ove grupe.

XS
SM
MD
LG