Linkovi

Dodatne mere za pomoć američkoj privredi?


Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner izjavio je da postoje nagoveštaji da recesija slabi, ali da će za ekonomski oporavak možda biti potrebne dodatne mere.

Gajtner je danas, kao gost programa televizijske mreže ABC „Ove nedelje sa Džordžom Stefanopulosom“, rekao da finansijski sistem više nije u opasnosti od raspada, ali je priznao da veliki problemi ostaju nezaposlenost i više od hiljadu milijardi deficita. On je dodao da bi vladin program za podsticaj ekonomije u vrednosti od više stotina milijardi dolara trebalo da ima trajniji uticaj i da Sekretarijat za finansije ne planira da traži dodatna sredstva. Ipak, Gajtner je rekao da će onda kada se ekonomski oporavak koji predvodi privatni sektor učvrsti, morati da se donesu „teške odluke“ da bi se „vrlo dramatično“ smanjio deficit.

Mnogi članovi opozicione Republikanske stranke kažu da ekonomski plan Obamine administracije gura zemlju u još veći dug. Bivši predsednik Federalnih rezervi, Alen Grinspen, kao gost istog televizijskog programa, saglasio se da je primetno znatno poboljšanje finansijskog sistema. On je predvideo da će stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama nastaviti da raste, ali sporije nego proteklih meseci.

XS
SM
MD
LG