Linkovi

Američki grad vidi budućnost u solarnoj energiji


Toledo u državi Ohajo jedan je od najstarijih američkih industrijskih gradova i već decenijama je u opadanju. Poznat u prošlom veku po proizvodnji stakla i automobila, Toledo se sada trudi da se ponovo uzdigne. Pošto su pomenute industrije posustale, a radna mesta se gase, nekolicina poslovnih ljudi je počela da traga za novim perspektivnim industrijama. Oni smatraju da su rešenje našli u solarnoj tehnologiji. Protekle godine, otvoreno je nekoliko kompanija za korišćenje energije sunca, koje planiraju transformaciju Toleda iz grada u takozvanom „zarđalom pojasu“ - u centar „zelene tehnologije“.

„Ovo je naša solarna ploča, lagana i savitljiva,“ kaže doktor Šungming Deng, predsednik kompanije „Šunlajt".

„Možete da je nosite naokolo i punite razne aparate,“ objašnjava Deng.

„Šunlajt“ je jedna od šest novoosnovanih kompanija za proizvodnju solarnih ploča u Toledu, koji doživaljava energetsku renesansu zahvaljujući toj tehnologiji.

„Ustanovili smo da je Toledo dobro mesto za solarne kompanije jer ima mnogo kvalifikovanih radnika, koji su stekli znanje praveći opremu za automobile i industriju stakla. Sada proizvode opremu za solarnu industriju,“ kaže Deng.

Početkom 19. veka, Toledo je bio poznat kao prestonica stakla u Americi. U njemu je počela masovna proizvodnja jeftinog stakla u zemlji. Kasnije su se pojavile fabrike automobila. Ali sa opadanjem te dve industrije propao je i grad. Deo pejsaža grada danas čine njihovi dimnjaci van upotrebe. Nezaposlenost iznosi 12 odsto, znatno iznad nacionalnog proseka.

Ako bude po volji preduzetnika kao što je Norman Džonston, staklo će ponovo biti bitan deo budućnosti Toleda.

Džonston želi da preobrazi Toledo iz zapuštenog industrijskog grada u sedište proizvodnje obnovljive energije. Njegova kompanija, "Solar filds", kao i druge firme u Toledu, rade na razvoju tehnologije tankih solarnih ćelija što je proces premazivanja staklenih ploča hemikalijama koje proizvode struju kada su izložene suncu.

"Tanki premazi su pre nekoliko godina zauzimali svega dva odsto tržišta. Danas je to više od deset odsto zbog toga što najmanje košta, odnosno najjeftiniji način za proizvodnju solarnih ploča,“ kaže Džonston.

Povećana prodaja omogućila je otvaranje oko šest hiljada novih radnih mesta u tom kraju. Džonston očekuje da će njihov broj u narednih pet godina rasti geometrijskom progresijom. Predsednik Regionalnog partnerstva za razvoj, Stiv Veders, kaže da je razvoj solarne tehnologije u Toledu rezultat zajedničkih napora.

„Došlo je do udruživanja privatnog, javnog i akademskog sektora. Čak i zajednice. Svi učestvuju u razvijanju te industrije i svesni su njene vrednosti. Nova radna mesta i ekonomski prosperitet biće svima od koristi,“ ističe Veders.

I „Šunglajt“ i „Solar filds“ nikli su na kampusu Univerziteta Toleda, koji ima jednu od najboljih katedri za solarnu tehnologiju u zemlji. Norman Džonston kaže da je ta veza bila od kritične važnosti za uspeh njegove kompanije.

„Ako treba da razgovarate sa nekim elektroinženjerom, ili sa nekim ko ima iskustva sa fotoćelijama, možete u istom danu da se sastanete sa četiri profesora koji će vam rado pomoći. Ti odnosi su izuzetno dobri,“ kaže Džonston.

Šungming Deng, kaže da kao i u industriji stakla u prošlom veku, razvoj solarne tehnologije zavisi od snižavanja troškova proizvodnje.

„Verujemo da uspešni prelazak na sunce kao glavni izvor energije zavisi od toga koliko će to koštati. Veoma je važno da razvijemo jeftin proces proizvodnje,“ kaže Deng.

I „Šunlajt“ i „Solar filds“ su tek u početnoj fazi. „Solar filds“ je našao nemačkog partnera koja gradi fabriku panela u bivšoj Istočnoj Nemačkoj. Obe kompanije planiraju znatno povećanje proizvodnje iduće godine, obezbeđujući time budućnost i Toledu i solarnoj tehnologiji.

XS
SM
MD
LG