Linkovi

UN: Raste broj civilnih žrtava u Avganistanu


U izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da je broj civilnih žrtava u Avganistanu porastao za gotovo 25 odsto u poredjenju sa prošlom godinom sa više od 1000 žrtava u prvoj polovini 2009. godine.

Misija pomoći Ujedinjenih nacija u Avganistanu navodi da se ekstremisti iz redova Talibana okrivljuju za blizu 60 odsto civilnih žrtava, uzrokovanih uglavnom eksplozijama bombi postavljenih pored puta i samoubilačkim napadima. Avganistanska vlada i medjunarodne snage takodje se okrivljuju za pogrešne vazdušne napade koji su odneli stotine života.

U istom izveštaju navodi se da ekstremisti sve više uspostavljaju svoje baze u civilnim oblastima kako bi namerno izbrisali razliku izmedju borbenih snaga i civila. Takodje se navodi da je ova promena, kako izgleda, „aktivna politika" sa ciljem da se privuče vojna reakcija u oblastima u kojima su verovatne civilne žrtve.

Ujedinjene nacije navode da će broj žrtava verovatno i dalje rasti u narednih nekoliko meseci, kao posledica odgovora pobunjenika na nedavno povećanje broja američkih vojnika i predstojeće izbore u avgustu.
XS
SM
MD
LG