Linkovi

Obama hladnim pivom ohladio međurasni spor


Američki predsednik Barak Obama juče je bio domaćin jednog neobičnog susreta u Beloj kući, između uglednog univerzitetskog profesora afroameričkog porekla i jednog belog policajca. Bio je to epilog jednog kontroverznog policijskog privođenja, koje je u čitavoj zemlji izazvalo polemike o međurasnim odnosima.

Uz čašu hladnog piva, za piknik stolom u bašti ispred ovalnog kabineta, našli su se, pored profesora i policajca, predsednik Obama i potpredsednik Džo Bajden. Po žestokoj vašingtonskoj vrućini predsednik i potpredsednik su bili u košuljama sa dugačkim rukavima, dok su profesor i policajac bili u odelima. Razgovor je bio opušten i daleko od ušiju javnosti, što predstavlja dramatičan kontrast u odnosu na događaje koji su mu prethodili. Predsednik Obama je rekao da je tako i želeo da bude.

"Ovo nije samit, momci. Ovo su tri obična čoveka koji krajem dana ispijaju piće i to će, nadam se, biti prilika za njih da čuju jedan drugoga," rekao je Obama uoči tog susreta.

Sve je počelo 16. jula, kada je profesor na Univerzitetu Harvard, Afroamerikanac Henri Luis Gejts, pokušao da silom otvori zaglavljena vrata na svojoj kući, u Kejmbridžu, u državi Masačusets. U tome mu je pomagao njegov vozač. Jedna starija susetka je to videla izdaleka, uznemirila se i zamolila drugu ženu, Lušu Valen, da pozove policiju.

"Nisam znala da li žive tu i da li su samo imali problema sa ključem, ali sam primetila da su koristili ramena da otvore vrata i da su ušli unutra," rekla je Valen.

Kroz kratko vreme na lice mesta stigao je narednik Džejms Krauli, iz policije grada Kejmbridža. On je kasnije izjavio da se profesor Gejts ponašao bahato i da je, kada je od njega zatraženo da se identifikuje, optužio belog policajca za rasnu pristrasnost. Krouli je uhapsio Gejtsa pod optužbiom za nedolično ponašanje - što je prekršajni sudija kasnije odbacio.

Ali hapšenje je prodrlo u medije i pokrenulo pitanja o tome da li je beli policajac nepravedno tretirao crnog profesora samo zbog boje njegove kože i da li je harvardski profesor preterano reagovao. Ubrzo zatim, priča je eksplodirala, jer je predsednik Obama, tokom konferencije za novinare, rekao kako misli da je policija u Kejmbridžu "glupavo postupila" kada je uhapsila Gejtsa. Predsednik je kasnije izjavio da je trebalo pažljivije da bira reči.

Obama se sada nada da će nezvanični sastanak Gejtsa i Kroulija uveriti Amerikance da je to bio samo običan verbalni duel između dvoje običnih ljudi.

"Ovo je pokušaj da se obavi lični razgovor u vezi sa jednim pitanjem koje je toliko naduvano i toliko simbolično, da se gubi iz vida činjenica da ljudi koji su umešani u to, uključujući mene, nisu savršeni," rekao je Obama.

Posle razgovora, narednik Krauli je rekao novinarima da je sastanak predstavljao pozitivan korak napred.

"Danas se dogodilo to da su se dva džentlmena složila da se ne slažu u vezi sa određenim pitanjem. Nismo se mnogo bavili prošlošću i mnogo više smo razgovarali o budućnosti," rekao je narednik Krauli.

Krauli je dodao da on i Gejts nameravaju da se ponovo sastanu, dodajući da ima još mnogo toga o čemu bi trebalo da razgovaraju.

XS
SM
MD
LG