Linkovi

Zlato za Higl, svetski rekord Čavića!


Srpska plivačica Nađa Higl priredila je jedno od najvećih iznenađenja u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva u Rimu, pošto je osvojila zlatnu medalju u trci na 200 metara prsno, u vremenu novog srpskog i evropskog rekorda - 2 minuta, 21 sekund i 62 stotinke.

Mlada plivačica iz Pančeva bila je u stazi broj dva, odakle je postepeno ubrzavala i u dramatičnom finišu od trećeg stigla na prvo mesto, oborivši evropski rekord za više od jedne sekunde. Srebro je osvojila svetska rekorderka Kanađanka Ana Mej Pirs, dok je treća bila Austrijanka Mirna Jukić. Prvi favorit trke, olimpijska šampionka Amerikanka Reberka Soni završila je na četvrtom mestu.

Ubrzo posle Nadje Higl u bazenu se našao i najbolji srpski plivač Milorad Čavić koji je u polufinalnoj trci na 100 metara delfin ostvario ubeljivo najbolji rezultat i oborio svetski rekord Majkla Felpsa za 21 sekundu. Čavić je trasu preplivao za 50 sekundi i jednu stotinku, tako da će u sutrašnjem finalu biti u stazi broj četiri. Drugo vreme u polufinalu ostvario je Felps - 50 sekundi i 48 stotinki, dok je treći bio Španac Rafel Munjos - 50,59.

Drugi srpski predstavnik u ovoj disciplini Ivan Lenđer nije uspeo da se plasira u finale, pošto je ostvario tek 11. vreme - 51 sekund i 32 stotinke.

XS
SM
MD
LG