Linkovi

Odbijena žalba hakera koji je napao američke kompjuterske mreže


Britanac Geri Mekinion izgubio je svoju dugotrajnu bitku sa sudom i već u septembru bi mogao da bude izručen Sjedinjenim Država. On je optužen da je ubrzo posle terorističkih napada 11. septembra 2001. i tokom 2002. godine upadao u kompjuterske mreže Američke svemirske agencije NASA, Pentagona i drugih agencija američke vlade.

Američke vlasti tvrde da je Mekinon izbrisao kritične operativne sisteme zbog kojih je dve hiljade kompjutera američke vojske bilo 24 sata izvan upotrebe, kao i da je neposredno posle terorističkih napada 11. septembra 2001, izbrisao spisak američkog pomorskog naoružanja u mreži od 300 kompjutera u jednoj pomorskoj bazi koja je zbog toga bila onesposobljena čitavu jednu nedelju.

Mekinonovi branioci tvrde da on pati od jedne vrste autizma, poznatog po nazivu Aspergerov sindrom i da bi zbog ekstradicije mogao da doživi nervni slom ili da izvrši samoubistvo.

Međutim, sudije su presudile da je ekstradicija zakonita i u skladu sa težinom počinjenog krivičnog dela, koje američki tužioci nazivaju „najvećim upadom u vojne kompjuterske mreže svih vremena“.

Ispred suda, Mekinonova majka Dženis Šarp je za tu presudu rekla da je sramotna i apelovala je na predsednika Baraka Obamu da bude popustljiv.

„Ovo je ostatak iz Bušove ere ... nije od Obame," rekla je ona. "Obama ne bi želeo da se tako nešto dogodi. Robert Gejts, iz Pentagona, kaže da se svakog meseca izvrši na desetine hiljada hakerskih upada. Hoće li izručivati svakoga? Ili samo jednog koji pati do Aspergerovog sindroma, koji je tražio vanzemaljce i naivno bez prisustva advokata priznao da je zloupotrebio kompjuter. A oni pomislili: 'laka meta, dobro će nam doći'. To je ono što se dogodilo,“ rekla je Mekinonova majka.

U intervju za britanske medije 2006. Mekinon je rekao da je tragao za podacima o tehnologiji neidentifikovanih letećih objekata, za koje mnogi veruju da postoje, ali da američke vlasti to kriju kao najveću tajnu.

„Tražio sam tajnu tehnologiju, znate ono što mnogi uz smeh nazivaju tehnologijom vanzemaljaca. Mislim da je to najveća tajna na svetu, zbog vrednosti koju ima. U međuvremenu, najtajniji delovi tajne vlade neće da otkriju tehnologiju za besplatnu energiju,“ rekao je tada Mekinon.

Mekinonov advokat kaže da će razmotriti odluku Višeg suda i da bi mogla da podnese žalbu na humanitarnoj osnovi britanskom Vrhovnom sudu ili drugim evropskim sudovima.

XS
SM
MD
LG