Linkovi

Američki vozači oduševljeni programom 'Keš za starudiju'


Izuzetno popularni program američke Vlade „Keš za starudiju“, u okviru kojeg vlasnici starih automobila dobijaju od vlade i do 4.500 dolara ukoliko svoja vozila zamene za nova, koja troše manje benzina, naišao je na teškoće. Naime, u program se uključilo mnogo više vlasnika automobila nego što su američki zakonodavci očekivali, tako da je inicijalni budžet iscrpljen u rekordnom roku. U Kongresu sada pokušavaju da obezbede dodatna sredstva.

Reč je programu vrednom milijardu dolara, koji se isplati mnogim vlasnicima automobila. Jedino što su sada mnogi zbunjeni da li je program „Keš za starudiju“ – „presušio“.

„U prodavnicama je nastala potpuna ludnica“, kaže Kevin Smit, analitičar popularnog automobilskog internet sajta "Edmunds.com".

Kupci automobila dobijaju povraćaj novca u iznosu i do 4.500 dolara kada se odreknu svojih velikih potrošača goriva u zamenu energetski efikasnija vozila. Program je trebalo da traje do 30. septembra, ali je bio toliko uspešan da je Sekretarijat za saobraćaj sinoć obavestio zakonodavce da je primoran da suspenduje program zbog nedostatka sredstava.

„Potrošači su isprobali 'Keš za starudiju' i žele da nastave razmenu“, kaže demokratski kongresmen iz države Njujork Stiv Izrael.

Predstavnički dom je danas usvojio meru kojom bi se još dve milijarde dolara prebacilo iz nekog drugog programa u „Keš za starudiju“. Međutim, neki zakonodavci nisu srećni zbog toga.

„Auto industrija nema monopol na teška vremena“, naglašava Džeb Hensarling, republikanski kongresmen iz države Teksas.

Problemi s vebsajtom programa „Keš za starudiju“ stvorili su zakrčenje od čak 20 hiljada transakcija.

„Činimo sve da nastavimo ovaj program i pomognemo našim potrošačima i autoindustriji da doprinesu celoklupnom oporavku ekonomije“, rekao je danas predsednik Barak Obama.

Uprkos razuveravanjima iz Vašingtona, kod 16 hiljada prodavnica automobila širom SAD - prisutan je strah.

„Kupci testiraju vozila, što je super, ali mi smo odgovorni za povraćaj novca“, objašnjava prodavac automobila Skot Edison.

„Edmunds.com“ predviđa skok prodaje automobila od skoro 11 odsto u julu, u odnosu na prethodni mesec. Delom svakako zahvaljujući programu „Keš za starudiju“.

XS
SM
MD
LG