Linkovi

EU odobrila pomoć Srbiji od 100 miliona evra


Evropska unija je odobrila značajne pakete pomoći - Srbiji, kako bi se lakše uhvatila u koštac sa budžetskom krizom, a Turskoj i drugiom zemljama zapadnog Balkana kako bi prevazišle ekonomsku krizu.

Evropska komisija je danas objavila da će Srbiji dostaviti sto miliona evra pomoći za njen budžet, kako bi stabilizovala privredu. Drugim zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj biče odobreno 85 miliona evra za prevazilaženje posledica ekonomske krize.

U saopštenju Evropske unije kaže se da pomoć Turskoj i balkanskim zemljama ima za cilj osiguravanje protoka investicionih sredstava, pomoć u reformisanju bankarskog sistema i podsticanje otvaranja radnih mesta. Takođe je rečeno da će od te finansijske pomoći imati koristi Evropa u celini, jer su evropske firme tokom protekle decenije znatno povećale svoja ulaganja u taj region.

Pomoć Srbiji dolazi iz takozvanog fonda za predpristupnu pomoć i biće uplaćena u dve rate od po 50 miliona evra. Prva rata biće uplaćena ove jeseni, a druga u prvoj polovini iduće godine.

XS
SM
MD
LG