Linkovi

SZO predviđa do 2 milijarde obolelih od svinjskog gripa


Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će tokom naredne dve godine virusom svinjskog gripa biti zaraženo dve milijarde ljudi, odnosno jedna od svake tri osobe. Pomenuta organizacija kaže da bi broj smrtnih slučajeva mogao da poraste na nekoliko hiljada ako se uskoro ne pronađe efikasna vakcina.

Ovogodišnja pandemija proširila se svetom rekordnom brzinom. Virusu H1N1 bilo je potrebno manje od dva meseca za to, u poređenju sa šest i više meseci za druge pandemije. Doktor Keiči Fukuda, iz Svetske zdravstvene organizacije, kaže da je ova pandemija još u ranoj fazi.

"Svetska populacija je velika i jasno je da će virus nastaviti da se širi u zaraženim zemljama, a zatim i među zemljama," kaže Fukuda.

Većina zaraženih su tinejdžeri, uzrasta između 12 i 17 godina. Ali virus sada prodire dublje u lokalne zajednice, pa je prosečan uzrast obolelih nešto porastao.

Iako zaraza predstavlja najveći rizik za decu i trudnice, zdravstveni funkcioneri upozoravaju da je bolest takođe rizična za osobe sa bolestima srca, krvotoka i disajnih organa, za dijabetičare, obolele od raka i gojazne. Neke vakcine već se ispituju na ljudima, a druge će početi uskoro.

Evropska medicinska agencija saopštava da će masovna klinička ispitivanja biti preskočena, kako bi se vakcina što pre uvela u upotrebu.

Zdravstveni funkcioneri u Britaniji, Grčkoj, Francuskoj i Švedskoj kažu da će vakcinisanje stanovništva početi možda već za nekoliko nedelja. Doktor Fukuda nije kritikovao tu odluku, ali ga zabrinjava prebrza proizvodnja vakcine.

"U nekim stvarima ne mogu se praviti kompromisi, a jedna od njih je bezbednost vakcina. Ne sme da bude nikakve sumnje u to da li je neka vakcina bezbedna ili nije," kaže doktor Fukuda.

U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija kaže da su zemlje sa velikim brojem slučajeva prešle sa izveštavanja broja pojedinačnih slučajeva na praćenje i izveštavanje o trendovima u populaciji. Prema njoj, testiranje pacijenata preopteretilo je laboratorije u mnogim zemljama. Ali doktor Fukuda veruje da je još moguće tačno predvideti obim pandemije.

"Znamo da je ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva samo deo ukupnog broja," rekao je Fukuda.

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno prestala da objavljuje broj slučajeva svinjskog gripa po pojedinačnim zemljama.

XS
SM
MD
LG